Bób – uprawa, kiedy siać, jak siać, jaką odmianę wybrać.
Bób ceniony jest za jego walory smakowe i wartości odżywcze. Posiada łatwo przyswajalne białko, węglowodany i wiele cennych witamin. Przy tym jest mało kaloryczny (88 kcal w 100 g świeżych nasion).
Bób jest rośliną cenioną jako przedplon. Wzbogaca glebę w substancje organiczne i azot, pozostawiając przy tym glebę wolną od chwastów. Bób stosowany jest także jako śródplon np. wysiewany między ziemniakami.
Bób – kiedy siać, jak siać?
Nasiona bobu przed siewem powinny być zaprawione, co zabezpieczy je przed chorobami. Bób uprawiamy siejąc bezpośrednio do gruntu lub z rozsady. Uprawa z rozsady jest bardziej pracochłonna (należy uważać gdyż rośliny łatwo się łamią) i czasochłonna ale dzięki takiej uprawie przyspieszymy termin zbioru o ok. 2 – 3 tygodnie.
Termin siewu zarówno do gruntu, jak i do skrzynek (na rozsadę) przypada na drugą połowę marca.
Do skrzynek nasiona wysiewamy w rozstawie 5×5 cm, skrzynki ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu. Rozsadę sadzimy do gruntu po uprzednim zahartowaniu w połowie kwietnia. Sadzimy w rzędy co 50 cm i co 15 cm w rzędzie.
Do gruntu wysiewamy nasiona do dołków w rzędy co 50 cm i co 15 cm w rzędzie, na głębokość ok. 6 cm (nie płycej niż 5 cm by nie wyjadły je ptaki). Do każdego dołka wrzucamy po 2 nasiona.
Bób – jaką odmianę wybrać.
Odmiany bobu różnią się wielkością strąków oraz rozmiarem i barwą nasion. Odmiany o dużych nasionach: „Windsor Biały”, „Bartom”, „Hangdown Biały”. Odmiany z małymi nasionami: „Samson”, „Gobik”. Odmiana „Lider” charakteryzuje się nasionami o intensywnej, zielonej barwie, którą zachowuje nawet po ugotowaniu.
Bób – nawożenie.
Bób wymaga gleb żyznych, wilgotnych, gliniastych, dość ciężkich i nie kwaśnych. Na glebach lekkich może być uprawiany po zasileniu ziemi kompostem lub obornikiem. Przed siewem glebę zasilamy nawozem azotowym z fosforem i potasem. Po zawiązaniu strąków bób ponownie zasilamy nawozem azotowym.
Bób – wymagania.
- Stanowisko słoneczne
- Duże zapotrzebowanie na wodę, szczególnie w okresie kwitnienia
- Gleba żyzna, gliniasta, próchnicza
- Konieczne regularne odchwaszczanie