Dynia – uprawa, kiedy siać, jak siać.

Dynia ceniona jest ze swoich walorów smakowych i dekoracyjnych. Jej miąższ bogaty jest w betakaroten, kwas foliowy, potas i wiele witamin. Dynia jest mało kaloryczna i nie uczula. Bogate w cynk nasiona stosowane są w walce z pasożytami układu pokarmowego (tasiemiec, glista ludzka).

Dynia ozdobna służy do dekorowania domów i ogrodów (zdecydowanie nie służy do celów kulinarnych). Popyt na dynie ozdobne rośnie w okresie Halloween.

Dynia – jaką odmianę wybrać.

W Polsce uprawia się dwa gatunki dyni: olbrzymią i zwyczajną.

Odmiany ogrodowe:

  • Dynia Ambar – owoce ciemnozielone, mało pestek
  • Dynia Hokkaido – niewielka, z dużą ilością pestek
  • Dynia melonowa żółta – owoce duże, miąższ soczysty, bardzo plenna
  • Dynia Tom Fox – owoce bardzo duże, idealna na Halloween

Ozdobne odmiany dyni olbrzymiej:

  • Aga – owoce spłaszczone, zielone w jaśniejsze cętki,
  • Amazonka – owoce pomarańczowe w białe prążki
  • Ambar – owoce kuliste, ciemnozielone w szare plamy
  • Aspen – owoce okrągłe, pomarańczowe
  • Aura – owoce kuliste, pomarańczoworóżowe
  • Lumina – owoce kuliste, białe

Ozdobne odmiany dyni zwyczajnej

    • Baby Bear – owoce pomarańczowe, kuliste, spłaszczone
    • Birnella – owoce w kształcie gruszki, małe, zielonożółte
    • Cobra – owoce w kształcie głowy kobry, ciemnozielone w białe cętki
    • Coutors – owoce małe pokryte brodawkami
    • Heart of Gold – owoce w kształcie serca, zielonoróżowe
    • Mandarina – owoce bardzo trwałe, pomarańczowe, spłaszczone
    • Nova – owoce małe, żółte, spłaszczone
    • Sweet Dumpling – owoce białe w zielone prążki

 

Dynia – kiedy siać, kiedy sadzić, jak siać, jak sadzić.

Dynię można uprawiać wysiewając wprost do gruntu lub z rozsady. Siew do rozsady rozpoczynamy w kwietniu. Rozsadę przygotowuje się w dużych doniczkach, gdyż rośliny źle znoszą przesadzanie. Doniczki o średnicy ok. 10 cm wypełniamy substratem torfowym. Do jednej donicy siejemy po dwa nasionka, na głębokość ok. 3-4 cm. Doniczki ustawiamy w ciepłym (ok. 20 st C.), słonecznym pomieszczeniu. Pierwsze siewki pojawiają się po ok. 2 tygodniach. Z doniczek usuwamy słabsze rośliny, pozostawiając w doniczce po 1 sztuce. W połowie maja rozsadę sadzimy do gruntu.

Siew wprost do gruntu rozpoczyna się po 15 maja gniazdowo po 2 – 3 sztuki w rozstawie 100 x 100 cm, na głębokość 4 cm.

Dynia – wymagania.

  • Stanowisko – ciepłe i słoneczne, osłonięte od silnego wiatru
  • Podłoże – żyzne, przepuszczalne
  • Podlewanie – umiarkowane, po pojawieniu się owoców zwiększamy podlewanie
  • Rozmnażanie – z nasion lub z rozsady

Dynia – zbiór i przechowywanie.

Termin zbioru owoców dyni ma istotny wpływ na ich trwałość. Jesienią, przed nastaniem przymrozków trzeba zebrać wszystkie owoce. Dojrzałość dyni rozpoznajemy po mocno wybarwionej skórce i “pustym” dźwięku przy pukaniu. Owoce dojrzewają nierównomiernie, więc konieczny jest kilkakrotny zbiór. Dynie odcina się ostrym nożem od pędu pozostawiając kilka centymetrów szypułki.

Warzywo przechowujemy w przewiewnym miejscu w temperaturze ok. 10 st C. i wilgotności ok. 80%.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *