Uprawa selera. Jak siać i sadzić seler korzeniowy?
Jak i kiedy siać seler? Jak pozyskać sadzonki selera? Kiedy pikować sadzonki do gruntu? Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi.
Seler korzeniowy jest rośliną o dużych wymaganiach cieplnych oraz długim okresie wegetacji. Z tego powodu uprawiany jest wyłącznie z rozsady. Pozyskanie sadzonek jest dość trudne i pracochłonne, dlatego też najlepiej je kupić.
Wymagania: wymaga żyznej, próchniczej, zasobnej w składniki pokarmowe i lekko kwaśnej ziemi oraz częstego podlewania.
Jak zrobić sadzonki selera:
Produkcja rozsady selera: Nasiona wysiewa się od lutego do końca marca do skrzynek z substratem torfowym. Nasiona są bardzo drobne i najprościej rozrzucić je na wierzch ziemi i lekko uklepać dłonią. Można lekko przykryć je ziemią lub piaskiem. Skrzynkę postawić w ciepłym (temperatura ok 15-20 st C) i nasłonecznionym pomieszczeniu. Nasiona kiełkują po ok 18 dniach. Kiedy siewki mają pierwszy liść właściwy przepikowuje się je do wielodoniczek (paleta z wieloma małymi komórkami). Ziemia nie może zakryć stożków wzrostu, do ziemi wsadzamy same korzonki. Często i regularnie podlewamy.
Rozsadę selera sadzi się do gruntu w maju. Nie sadzimy rozsady zbyt głęboko gdyż zahamuje to wzrost zgrubienia a spowoduje wytworzenie licznych bocznych korzeni. Podczas sadzenia utrzymujemy rozstaw sadzonek co ok 30 cm. W miarę dorastania roślin czy w razie konieczności stosujemy przerywkę. Plony zbiera się od lipca do późnej jesieni.
Uwielbiam seler, bardzo dobre są z niego kotlety. Taki własny, jest bez wątpienia lepszy niż kupny. Zawsze to wtedy wiemy, na jakich nawozach jest uprawiany. Seler to wspaniała bulwa i bardzo smaczna. Polecam wszystkim robienie z nich kotletów. Są przepyszne.
Nie jadłam jeszcze kotletów z selera ale skoro mówisz, że takie dobre to może kiedyś zrobię
Seler jest ciężko uprawiać. Wiele razy próbowałem ale nic z tego. Albo za gęsto wyrastał albo wcale i ciężko to pikować.