Jak zrobić cydr (jabłecznik)? Przepis na jabola.

Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na domowej roboty cydr czyli jabola.

Cydr zwany także jabłecznikiem jest źle kojarzony z jabolem kupowanym w sklepie ale domowej roboty cydr ma z nim niewiele wspólnego. Takim trunkiem bez wstydu można poczęstować gości.

Potrzebne składniki:

  • jabłka słodkie i kwaśne
  • drożdże winiarskie
  • syrop z cukru (1 kg cukru+1 l wody)

Przepis na cydr (jabłecznik):

Jabłka myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Nie ma konieczności obierania owoców. Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok (ok. 10 l) wlewamy do balona. Do soku dodajemy drożdże winiarskie i syrop z cukru. Odstawiamy na ok. 5 tygodni. Po tym czasie sok przecedzamy i bez osadu ponownie wlewamy do balona. Zakładamy rurkę fermentacyjną i odstawiamy balon w ciemne, suche i chłodne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *