Jak zrobić cydr (jabłecznik)? Przepis na jabola.
Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na domowej roboty cydr czyli jabola.
Cydr zwany także jabłecznikiem jest źle kojarzony z jabolem kupowanym w sklepie ale domowej roboty cydr ma z nim niewiele wspólnego. Takim trunkiem bez wstydu można poczęstować gości.
Potrzebne składniki:
- jabłka słodkie i kwaśne
- drożdże winiarskie
- syrop z cukru (1 kg cukru+1 l wody)
Przepis na cydr (jabłecznik):
Jabłka myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Nie ma konieczności obierania owoców. Jabłka przepuszczamy przez sokowirówkę. Sok (ok. 10 l) wlewamy do balona. Do soku dodajemy drożdże winiarskie i syrop z cukru. Odstawiamy na ok. 5 tygodni. Po tym czasie sok przecedzamy i bez osadu ponownie wlewamy do balona. Zakładamy rurkę fermentacyjną i odstawiamy balon w ciemne, suche i chłodne miejsce.