Jak przechowywać miód? Porady.
Jak przechowywać miód by zachował swoje zdrowotne właściwości i by nie sfermentował? Miód ma dość długi termin przydatności do spożycia (nawet 3 lata) ale z czasem ciemnieje i traci aromat gdyż ulatniają się olejki eteryczne, nie traci jednak swoich cennych właściwości zdrowotnych.
Naturalnym procesem podczas przechowywania miodu jest krystalizacja. Prawdziwy miód przechowywany w odpowiednich warunkach zawsze krystalizuje. W zależności od rodzaju miodu, krystalizacja przebiega w różnym czasie (rzepakowy krystalizuje się najszybciej). Mówiąc w dużym uproszczeniu, im ciemniejszy kolor ma miód, tym wolniej się krystalizuje. Na krystalizację wpływ mają także warunki przechowywania – w temperaturze powyżej 30 st.C następuje upłynnianie miodu.
Jak i gdzie przechowywać miód:
- miód przechowujemy w naczyniach szklanych lub ceramicznych. Nie nadają się do tego naczynia z żelaza, cynku i plastiku.
- miód przechowujemy w temperaturze 5-18 st. C. Nie można trzymać miodu przy źródłach ciepła (przy kaloryferze, kominku)
- nie można przechowywać miodu na słońcu. Promienie słoneczne powodują rozkład zawartych w nim enzymów.
- wilgotność powietrza w miejscu przechowywania miodu nie powinna przekraczać 70%
- miód jest woniochłonny, łatwo przechwytuje obce zapachy. Nie można go przechowywać wraz z produktami o silnym zapachu.
- miód łatwo wchłania wilgoć więc należy go przechowywać w szczelnych, zamkniętych pojemnikach
Nieprawidłowo przechowywany miód (zbyt duża wilgotność, zbyt wysoka temperatura) może sfermentować. Taki „skiśnięty” miód możemy wykorzystać do zrobienia miodu pitnego.