Jak zrobić syrop z cebuli na kaszel? Syrop cebulowy – przepis.

 Syrop z cebuli jest doskonałym środkiem na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym, czyli w sezonie największej zachorowalności na grypę i przeziębienie. Syrop cebulowy jest też doskonały na suchy, męczący kaszel. Syrop cebulowy jest idealny dla dzieci – jest smaczny (słodki) i nie ma skutków ubocznych jak przy tabletkach.

Jak zrobić syrop z cebuli? Domowy sposób na kaszel:

Wykonanie syropu cebulowego jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu. Potrzebne składniki to cebula i cukier lub miód. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na “talarki”. Do szklanego naczynia wsypujemy na dno trochę cukru i dodajemy pokrojoną cebulę. Cebulę posypujemy jeszcze cukrem i lekko ugniatamy cebulę by dokładniej połączyła się z cukrem. Ile dajemy cukru? Na 1 średniej wielkości cebulę dajemy ok. 2 łyżki stołowe cukru. Im więcej cukru, tym słodszy będzie syrop. Zostawiamy cebulę  w naczyniu na całą noc w ciepłym miejscu. Rano zlewamy syrop do szklanej butelki i wstawiamy do butelki. Taki syrop cebulowy możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do 10 dni.

Zamiast cukru zastosować możemy miód. Dodać można także kilka kropel soku z cytryny. Cytryna to dawka witaminy C, miód działa łagodząco na podrażnione gardło i ma wiele składników odżywczych. Pamiętać należy, że miód jak i cytryna są silnym alergenem, więc należy ostrożnie je stosować u dzieci. Robiąc syrop z cebuli dla dzieci możemy użyć cebuli czerwonej, jest ona nieco łagodniejsza niż żółta.

Syrop z cebuli to doskonały, tani, domowy, naturalny lek na kaszel i przeziębienie, także dla dzieci. Warto więc go wypróbować.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *