Przepis na ajerkoniak. Jak zrobić adwokat?

Adwokat i ajerkoniak to różne nazwy tego samego likieru jajecznego. Podaję sprawdzony i łatwy przepis na ajerkoniak. Potrzebne składniki to:

  • 0,5 l wódki
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka stołowa cukru waniliowego
  • 6 zółtek
  • 8 łyżeczek mleka w proszku

 

Wykonanie ajerkoniaku: Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jak żółtka nabiorą jaśniejszego koloru a kryształki cukru nie będą wyczuwalne między zębami tzn. że są dobrze utarte. Dodajemy mleko w proszku i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy wódkę i mieszamy całość łyżką.

Przepis na ajerkoniak można nieco modyfikować – im więcej cukru, tym ajerkoniak będzie słodszy a im więcej alkoholu, tym ajerkoniak mocniejszy. Zamiast wódki do zrobienia adwokata można użyć rozcieńczonego spirytusu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *