Przepis na ajerkoniak. Jak zrobić adwokat?
Adwokat i ajerkoniak to różne nazwy tego samego likieru jajecznego. Podaję sprawdzony i łatwy przepis na ajerkoniak. Potrzebne składniki to:
- 0,5 l wódki
- 1-1,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka stołowa cukru waniliowego
- 6 zółtek
- 8 łyżeczek mleka w proszku
Wykonanie ajerkoniaku: Ucieramy żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Jak żółtka nabiorą jaśniejszego koloru a kryształki cukru nie będą wyczuwalne między zębami tzn. że są dobrze utarte. Dodajemy mleko w proszku i jeszcze chwilę ucieramy. Na koniec dodajemy wódkę i mieszamy całość łyżką.
Przepis na ajerkoniak można nieco modyfikować – im więcej cukru, tym ajerkoniak będzie słodszy a im więcej alkoholu, tym ajerkoniak mocniejszy. Zamiast wódki do zrobienia adwokata można użyć rozcieńczonego spirytusu.
Smacznego!