Sok z sosny, nalewka i syrop sosnowy – jak zrobić. Przepis.
Sok, syrop i nalewka z sosny to idealne, naturalne leki na przeziębienie i inne infekcje górnych dróg oddechowych. Preparaty sosnowe mają działanie bakteriobójcze i wykrztuśne, ułatwiają oddychanie oraz zawierają dużo witaminy C. Syrop i sok z sosny można podawać w małych ilościach nawet małym dzieciom (w smaku jest pyszny).
Kiedy robić? Młode pędy sosny (przyrosty wierzchołkowe) zbiera się wiosną od końca kwietnia do połowy maja (nie później niż do 15 maja). Nowe przyrosty sosny pokryte są delikatną brązową „skórką”, której nie trzeba obierać.
Na zdj. pędy sosny przesypane cukrem
Przepis na sok z sosny
Pędy (bez mycia) wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy 20-30 minut. Przecedzamy na gęstym sicie lub przez gazę. Na każdy litr otrzymanego soku dodajemy pół kilo cukru. Dokładnie mieszamy aż cukier się rozpuści. Przelewamy sok do słoiczków i pasteryzujemy ok 15 minut. Słoiki z sokiem sosnowym przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Można go przechowywać do 2 lat.
Przepis na syrop z sosny
Pędy (bez mycia) wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, mieszamy i ugniatamy. Pędy muszą być dość mocno oblepione cukrem. Słoik wstawiamy w jasne, ciepłe miejsce. W ciągu kilku dni pędy zaczną puszczać sok. Dwa razy w tygodniu należy słoikiem potrząsnąć by na ściankach słoika nie pozostał cukier. W ciągu 2 -3 miesięcy cukier powinien się rozpuścić. Po tym czasie syrop przecedzić przez gazę do słoiczków lub butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Zamiast cukru można zastosować miód.
Przepis na nalewkę sosnową
Robimy syrop z sosny wg. przepisu powyżej. Po przecedzeniu syropu dodajemy spirytus lub wódkę w proporcji 1 litr syropu na 2 litry alkoholu. Im więcej alkoholu, tym mocniejszy trunek.
Dawkowanie:
Dzieci powyżej 3 lat- 1 łyżeczka soku lub syropu dwa razy dziennie (można podawać dzieciom nie uczulonym)
Dorośli – 1 łyżka stołowa 3 razy dziennie