Jak zrobić chrzan tarty? Domowy przepis.
Podaję sprawdzony przepis na chrzan tarty.
Przepis szybki i prosty na bardzo ostry chrzan: dwa korzenie chrzanu obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze. Dodajemy sok z jednej cytryny i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Chrzan jest bardzo ostry i nakładamy go na wędlinę w małych ilościach.
Przepis na chrzan łagodny ze śmietaną: Potrzebne składniki to:
- dwa korzenie chrzanu
- łyżka masła
- sok z małej cytryny
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- sól, cukier
Korzenie chrzanu obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze. Dodajemy łyżkę stopionego masła i śmietanę. Dokładnie mieszamy, by powstał gęsty krem. Do smaku dodajemy sól (ok. 1/4 łyżeczki), szczyptę cukru i sok z cytryny.
Chrzan świetnie smakuje z wędliną i pieczonym mięsem. Gdy raz spróbujesz własnego chrzanu, już nigdy więcej nie będziesz chciał kupnego.