Jak zrobić wino z róży? Wyrób wina z owoców róży.
Wino z róży smakiem dorównuje najlepszym winom gronowym. Surowiec czyli owoce róży dostępne są przez cały rok, gdyż wino robić można także z suszu owoców róży.
Jak zrobić wino z róży? Oto składniki i przepis na wino z róży:
Składniki na 5 litrów wina:
- 1,5 kg owoców róży – najlepsze są owoce dzikiej róży zbierane po pierwszych przymrozkach
- 1,5 cukru
- 4 l przegotowanej wody
- drożdże winiarskie – najlepiej suche drożdże aktywne
- pożywka dla drożdży
- pektopol – enzymy dzięki, którym wydobędziemy pełnię aromatu w gotowym winie
- pirosiarczyn potasu – chroni przed zepsuciem wina
Wyrób wina z róży – technologia:
Owoce myjemy, nadgniłe wyrzucamy. Zdrowe i czyste owoce wrzucamy do szklanej butli (gąsiora), zalewamy wodą i wrzucamy pirosiarczyn (0,5 g pirosiarczynu na 5 l wina). Pozostawiamy na 1 dzień. Następnego dnia dodajemy przygotowane wg instrukcji drożdże, pożywkę, pektopol oraz 1 kg cukru. Wymieszać, zakładamy rurkę fermentacyjną. Po tygodniu dodajemy pozostały cukier. Gąsior powinien stać w temperaturze pokojowej w ciemnym miejscu.Po miesiącu fermentacji wino odlewamy przy pomocy gumowego węża do drugiego gąsiora i przenosimy w chłodne miejsce. Co 2 miesiące wino zlewamy znad osadu. Po kilku miesiącach wino z róży jest gotowe do przelania do butelek i do spożycia. Smacznego!