Jak zrobić wino? Przepis na wino czerwone z winogron własnej roboty.
Jak zrobić wino? Podaję sprawdzony przepis na wino z winogron własnej roboty.
- 10 kg czerwonych winogron tłuczemy tłuczkiem na miazgę (moszcz). Wszystko umieszczamy w butli fermentacyjnej na 1 tydzień. Aby fermentacja się rozpoczęła butla musi stać w ciepłym pomieszczeniu (20 – 23 st C).
- Jeśli po tygodniu nie ma fermentacji dodajemy „matkę drożdżową” (wg przepisu na opakowaniu). Zostawiamy wszystko jeszcze na ok. 5 dni.
- Oddzielamy sok od pestek i skórek przy pomocy gazy.
- Sok przelewamy do butli.
- W 3 litrach przegotowanej wody rozpuszczamy 3 kg cukru, studzimy i przelewamy do butli. Mieszamy cukier z sokiem. Zamykamy butlę rurką fermentacyjną. Czekamy ok tygodnia.
- Po tygodniu rozpuszczamy w wodzie 2 kg cukru i wlewamy do wina. Czekamy ok 6 tygodni.
- Wino przelewamy do butelek za pomocą wężyka.
Wino, spożywane w małych ilościach np. lampka dziennie działa korzystnie na nasze zdrowie. Zawarte w winie substancje blokują powstawanie wolnych rodników, wspomagają układ odpornościowy i układ krążenia, działa korzystnie na serce. Polecam zrobienie własnego wina, jest lepsze od każdego kupionego w sklepie. Przepis na wino jest prosty ale żeby spróbować trunku trzeba na niego dość długo czekać.