Jak i gdzie przechowywać cebulę zimą?
Kiedy i jak zbiera się cebulę? Cebulę zbieramy z pola w słoneczny dzień gdy większość cebul ma złamany szczypior (ok 70 %) ale przynajmniej 3 liście na każdej cebuli są jeszcze zielone. Wykopujemy cebule i pozostawimy na grządkach na kilka dni (około tygodnia) by łuski i szczypior dobrze obeschły – ważne więc by w tym czasie nie padał deszcz. Po tym czasie zbieramy cebulę, odkruszamy zaschniętą ziemię i wkładamy cebulę do przewiewnych, ażurowych skrzyń.
Temperatura przechowywania cebuli. W pomieszczeniu, w którym będziemy przechowywać zbiory powinna być temperatura ok. O stopni C i wilgotność powietrza 70-75%.
Jak i gdzie przechowywać? Cebulę przechowywać można w piwnicach, na strychu, w altanie. Ważne by warunki były zbliżone do podanych powyżej. Kopiec nie jest najlepszym miejscem do przechowywania gdyż cebula może szybko wypuścić szczypior. W pomieszczeniach, do których może dotrzeć mróz musimy zabezpieczyć warzywa słomą lub sianem. Najchłodniej będzie od ziemi dlatego pod skrzynkę z cebulą podłóż deski lub styropian. W czasie zimy przeglądaj zbiory i wyrzucaj mocno uszkodzone i spleśniałe.