Cebula – jak siać i sadzić.

Jak i kiedy siać cebulę? Jak i kiedy sadzić cebulę? Poniżej znajdziesz odpowiedzi.

Cebulę uprawiać można z siewu, z rozsady lub z dymki.

Sianie cebuli rozpoczynamy w lutym. Nasiona wysiewamy do skrzynek w domu lub w ogrzewanych szklarniach. W kwietniu siewki przepikowujemy w większe skrzynki i przy sprzyjającej pogodzie (gdy nie ma już mrozów), skrzynki przenosimy z domu pod szklarnie. Miesiąc później rozsadę sadzimy do gruntu.

Cebulę na wczesny, wiosenny zbiór (np. Swift) wysiewa się w sierpniu, na zimę okrywa się lub kopcuje na grządkach by nie zmarzła. Małe cebulki do marynowani np. Barletta uprawia się wyłącznie z nasion.

Sadzenie cebuli. Ziemię przekopać na głębokość ok. 50 cm. Dymkę sadzić do ziemi od marca do kwietnia w rzędach co 20 cm, szerokość rzędów 15 cm. Dokładnie podlać. W czasie wzrostu roślin podłoże regularnie spulchniać, pielić i podlewać. By ziemia długo pozostawała wilgotna należy ją ściółkować np. słomą. Gdy szczypior zaczyna żółknąć i więdnąć cebulę wyciągnąć z ziemi i pozostawić do przeschnięcia na grządkach. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Cebula – wymagania:

  • stanowisko słoneczne,
  • gleba piaszczysta, przepuszczalna,
  • podłoże o pH od 6,5 do 7(podłoże o pH poniżej 6 należy zwapnować)
  • nawożenie raz w miesiącu nawozem płynnym do warzyw

Szukając odpowiedniej odmiany, znajdziesz cebule białe, czerwone i żółte, W zależności od odmiany, różnią się one smakiem i sposobem zastosowania.

Cebula – odmiany:

  • cebula wczesna – czerniakowska, Swift
  • cebula średniowczesna – Karmen, Żytawska, Albatros (sałatkowa), Barletta (idealna do marynowania i na przetwory)
  • cebula późna – Wenta, Bila, Ursusowska

Polecane odmiany:

  • Karmen – cebula czerwona, słodko-ostra,plenna
  • Sochaczewska – cebule duże, kuliste o żółtej barwie, odmiana późna, polecana na dymkę, bardzo plenna
  • Rawska – cebula żółta, srednio wczesna, plenna, polecana do produkcji dymki
  • Supra – cebula żółta, kulista, lekko ostry miąższ, dobra do długiego przechowywania, bardzo plenna
  • Hercules – cebula biała, łatwo się przechowuje
  • Red Baron – odmiana czerwona, bardzo smaczna, aromatyczna, słodka
  • Electric – cebula czerwona

Która odmiana cebuli najlepsza? Odmianę wybieramy w zależności od potrzeb: na sałatki, na przetwory, do przechowywania. Odmiany czerwone (np. Wenta, Karmen) są bardziej delikatne w smaku od czerwonych i lepiej nadają się do sałatek i na kanapki. Odmiany dobre do przechowywania to np. Zytawska, Supra, Wenta, Hercules Bila.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *