Przepis na frytki. Jak zrobić chrupiące frytki? Jakie ziemniaki na frytki?

Jak zrobić chrupiące domowe frytki z ziemniaków? Podaję przepis na smaczne frytki.

Głównym składnikiem są oczywiście ziemniaki ale potrzebujemy także tłuszcz (olej lub smalec) i sól lub ketchup. Wszystkie te składniki decydują o smaku frytek.

Jakie ziemniaki na frytki? Polecane ziemniaki na frytki to: Innovator, Asterix, często też można spotkać polecających odmianę Denar, jednak mnie ona kompletnie nie przekonała smakiem – owszem frytki ładnie zachowują się w oleju
(nie rozpadają się) ale są sztywne jedynie gdy są gorące, po lekkim ochłodzeniu stają się miękkie i jakby słodkawe.

Jeśli smakują Ci frytki z McDonald’s to powinienieś, drogi czytelniku, zainteresować się odmianą Innovator. To chyba najlepsze ziemniaki na frytki za dostępnych odmian w naszym kraju.

Jak zrobić chrupiące frytki? Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w paski. Paski nie mogą być zbyt cienkie bo po smażeniu zostaną nam skwarki, zbyt grube frytki nie będą chrupiące. Starajmy się robić frytki wielkością podobne do tych kupnych. Po pokrojeniu frytek myjemy je ponownie i odsączamy, lekko przesuszamy ręcznikiem. Ziemniaki myjemy po to by pozbyć się zewnętrznej powłoki skrobi, która przeszkadza nam w uzyskaniu chrupiących frytek. Nie zrozumcie Państwo źle – ziemniaki na frytki powinny mieć dużą ilość skrobii wewnątrz, aby tłuszcz w nie nie wnikał. Tłuszcz mocno rozgrzewamy. By sprawdzić czy tłuszcz jest odpowiednio rozgrzany można wrzucić jedną frytkę i jeśli skwierczy to możemy wrzucać resztę frytek. Jeśli mamy frytownicę to mamy ułatwione zadanie gdyż urządzenie wskaże nam temperaturę tłuszczu. Jedna porcja frytek nie powinna być zbyt duża by zbyt mocno nie ochłodzić tłuszczu. Smażymy kilka minut by frytki były lekko przyrumienione. Wyjmujemy frytki na sitku (trzymamy sitko nad tłuszczem). Po minucie (podgrzaniu oleju do wyższej o ok 20 st. temperatury niż były uprzednio smażone) ponownie wkładamy te same frytki do tłuszczu i dosmażamy je, aż mocniej się przyrumienią. Wyjmujemy frytki na sitku by osączyć je z oleju. Frytki najlepiej smakują z solą lub z ketchupem ale można je także jadać z majonezami lub sosami np. sosem czosnkowym.

Jaki tłuszcz do frytek? Olej czy smalec do frytek? Nie ma znaczenia jakiego tłuszczu użyjesz, ważne by tłuszcz był czysty i nie przypalony. Smalec do smażenia łatwiej utrzymać w czystości i jest częściej stosowany we frytownicach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *