Przepis na prawdziwy rosół. Jak zrobić rosół?

Jak zrobić dobry rosół? Jak się robi rosół prawdziwy z mięsem i warzywami a nie z kostki rosołowej? Podaję przepis.

Składniki na rosół:

  • mięso – pół kury lub pół kurczaka (rosół z kury jest smaczniejszy i bardziej tłusty) i ze 20 dkg wołowiny (nadaje rosołowi fajny smak)
  • warzywa – 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 por (jeśli duży to wystarczy pół), seler, 1 nieduża cebula
  • natka pietruszki, natka selera, lubczyk (nazywany także maga, lubczyk jest obowiązkowy do rosołu)
  • woda
  • przyprawy – sól pieprz

 

Jak się gotuje rosół? Przede wszystkim powoli. Rosół musi gotować się na małym ogniu pod przykryciem. Jeśli damy zbyt duży gaz to powstaną burzowiny i rosół nie będzie klarowny.

Mięso myjemy, dzielimy na porcje i wkładamy do ok 2 litrów zimnej wody. Gotujemy ok. 20 minut (jeśli mamy kurczaka) lub ok 30 minut (jeśli mamy kurę) i wkładamy warzywa (bez naci). Cebulkę można troszkę przypiec nad gazem dla lepszego smaku. Gotujemy aż warzywa będą lekko twardawe i dodajemy natkę pietruszki, selera i lubczyk. Znowu gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy rosół solą i pieprzem do smaku. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *