Jakie ziemniaki do czego? Jakie odmiany ziemniaków najlepsze?
Jakie ziemniaki są najlepsze na frytki a jakie do sałatek? Jaki gatunek ziemniaków wybrać spośród wielu na rynku? Poniżej przedstawiam najczęściej spotykane i polecane gatunki ziemniaków.
Irga – miąższ kremowy, twardy. Odmiana ta jest idealna do gotowania w skórce (w skorupce) oraz do zapiekania
Irys – miąższ prawie biały, twardy. Jest to odmiana uniwersalna, dobra zarówno do gotowania jak i pieczenia
Aster – odmiana ziemniaków o żółtym miąższu. Jest to bardzo dobry gatunek na frytki. Nadają się do smażenia, pieczenia i na placki ziemniaczane
Impala – to odmiana ziemniaków idealna do sałatek i pieczenia bo ich miąższ nie rozpada się i łatwo je po ugotowaniu pokroić.
Jak gotować ziemniaki? Ziemniaki obieramy jak najcieniej a następnie krótko płukać. Ziemniaki zielone lub z których wyrastają pędy nie nadają się do jedzenia, mogą zawierać trujące związki. Ziemniaki wkładamy do wrzącej lekko osolonej wody. Przez 10 minut gotujemy na dużym ogniu a potem na małym ogniu do osiągnięcia miękkości. Ziemniaki gotowane na parze czy pieczone zachowują więcej składników odżywczych niż gotowane w wodzie. Obranych ziemniaków nie powinno zostawiać się w wodzie.