Jak zrobić kapustę kiszoną? Przepis na kapustę kiszoną.

Jak zrobić kapustę kiszoną? Kapusta kiszona czy też kwaszona to cenne źródło witaminy C, witaminy B12 , B6 i wiele innych, ponadto zaletą kapusty kiszonej jest to, iż dostępna jest przez cały rok. Poniżej podaję składniki i przepis  na kapustę kiszoną.

Składniki na kapustę kiszoną: kilka główek kapusty, kilka sztuk marchwi, sól, cukier

Przepis na kapustę kiszoną:

Kapustę po ścięciu lub zakupie odłóż na kilka dni w ciemne, chłodne miejsce w temperaturę ok 15 st C. Jest to tak zwane “wybielanie” i polega na usunięciu gorzkiego smaku kapusty i jej nieprzyjemnego zapachu.

Po kilku dniach oczyszczamy kapustę zdejmując wierzchnie liście. Szatkujemy kapustę i wrzucamy do naczynia. Marchew ścieramy na tarce. Kapustę kisi się w naczyniach kamionkowych lub drewnianych beczkach, nie powinno kisić się kapusty w naczyniach metalowych. Nie wrzucaj kapusty wszystkiej na raz, wrzuć trochę, dodaj poszatkowaną marchew, sól i cukier, potem znowu wrzuć część kapusty, dodaj marchew, sól i cukier itd. Na jedną średniej wielkości główkę kapusty dodaje się ok. 2 łyżek stołowych soli i 1 łyżeczkę cukru.

Każdą warstwę kapusty należy ubić drewnianym tłuczkiem tak mocno by wydzielił się sok. Sok ten jest konieczny do prawidłowej fermentacji mlekowej. Naczynia do kiszenia nie wypełniaj do pełna bo kapusta podczas fermentacji lekko zwiększa swoją objętość. Do kiszonej kapusty można dodać także kminek, liście laurowe, ziele angielskie czy nawet jabłka lub śliwki czyli wg uznania.

Po włożeniu wszystkich składników do naczynia należy kapustę przycisnąć. Można położyć na nią deseczkę z drewna liściastego a na nią kamień do obciążenia. Można także położyć na kapustę naczynie wypełnione wodą. Kapusta kisnąc wydziela gazy, nie można więc zamykać szczelnie naczynia by gazy mogły się swobodnie wydostawać. Po kilku tygodniach mamy świetnie ukwaszoną kapustę.

Przepis na kapustę kiszoną jest bardzo prosty a kapusta przyda się na surówki, kapuśniak, bigos czy pierogi. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *