Jak zrobić ogórki kiszone? Przetwory z ogórków. Przepis na ogórki kiszone.
Jak zrobić ogórki kiszone? Przepis na ogórki kiszone jest bardzo prosty i każdy, mając odpowiednie składniki może zrobić przetwory z ogórków na zimę. Poniżej przepis.
Składniki potrzebne na ogórki kiszone:
- ogórki – im mniejsze tym lepsze, ogórki powinny być świeże i zielone (nie żółtawe)
- koper włoski – wyrośnięty koper z nasionami (nie młody koperek)
- korzeń chrzanu
- czosnek
- liście czarnej porzeczki, wiśni i liście dębowe
- sól
Ogórki myjemy i odcinamy ciemnozielone końcówki. Korzeń chrzanu obieramy i kroimy w paski ok. 3 cm. Liście myjemy. Na dno słoika wkładamy koper włoski (wystarczą dwie duże gałązki z nasionami) i po jednym liściu czarnej porzeczki, wiśni i liścia z dębu. Liście nie są konieczne ale nadają one ogórkom bardzo dobry posmak (tak zawsze robiła ogórki moja babcia). W słoikach układamy ciasno ogórki, w wolne miejsca wciskamy po 2 ząbki czosnku (na 1 słoik) i 3 paski chrzanu. W osobnym garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli na 1 litr wody. Gorącą wodą zalewamy ogórki i od razu zakręcamy słoiki pokrywkami. Słoiki odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce. Teraz wystarczy odczekać kilka tygodni i ogórki kiszone są gotowe. Jeśli chcesz ogórki małosolne to czekamy zaledwie kilka dni.