Przyczyna gorzkich ogórków. Dlaczego ogórki gorzknieją
Błędy w uprawie ogórków mogą spowodować, że owoce są gorzkie, niekształtne lub uzyskujesz niskie plony. Poznaj przyczyny.
Ogórki są gorzkie. Przyczyny:
- zbyt mała wilgotność podłoża – ogórki mają płytki system korzeniowy i wymagają regularnego podlewania, zwłaszcza w okresie kwitnienia i zawiązywania owoców
- uprawa ogórków z nasion samodzielnie zbieranych z odmian mieszańcowych (heterozyjnych – oznaczane na opakowaniach symbolem F1). Nasiona takie zapewniają większą plenność i większą odporność na choroby i szkodniki. Jednak przy kolejnym wysiewaniu nasion z tych odmian możemy uzyskać niskie plony i owoce gorszej jakości
- silne nawożenie nawozem mineralnym. Ogórki nawozimy wyłącznie nawozem organicznym.
By zapobiec gorzknieniu ogórków usuwaj pojawiające się kwiaty męskie. Z kwiatów męskich nie powstaje owoc (część za kwiatem nie pęcznieje). Można także sadzić tylko odmiany żeńskie ogórka.
Ogórki są niekształtne. Przyczyną jest najczęściej zbyt mała ilość wody w okresie zawiązywania owoców. Niekształtne owoce pojawiają się także przy zbyt dużej ilości chwastów. Ziemię należy regularnie ściółkować gdyż chwasty zabierają pozostałym roślinom wodę i składniki mineralne.
Sposób na niskie plony. Niskie plony wynikają najczęściej z niedostatecznej ilości wody lub składników odżywczych. Owoce należy regularnie zbierać gdyż sprzyja to zawiązywaniu nowych pąków i stymuluje wzrost rośliny. Pozostawianie dojrzałych ogórków na roślinie może zatrzymać kwitnienie. Krzewienie rośliny i podniesienie plenności można uzyskać poprzez uszczykiwanie wierzchołków pędów o 6-7 liściach. Należy pamiętać także o odpowiednim rozstawie roślin. Rośliny zbyt gęsto sadzone mają mniejszy dostęp do światła słonecznego i składników odżywczych.