Nawożenie warzyw. Jak nawozić warzywa?
Warzywa należą do roślin o dużych wymaganiach pokarmowych i glebowych. Nawożenie to podstawa ich pielęgnacji. Najbardziej polecam, stosowane przeze mnie nawożenie naturalne – obornik, kompost. Nawożenie obornikiem lub kompostem ma jednak swoje wady:
- jest bardziej pracochłonne i czasochłonne (przygotowanie kompostu, przekopywanie ziemi)
- stosowane jest jednorazowo w czasie wegetacji rośliny (przed siewem lub sadzeniem) a warzywa potrzebują różną ilość składników w różnych okresach swojego rozwoju
- nie dostarcza wszystkich składników roślinom o wysokich wymaganiach pokarmowych – muszą być dodatkowo nawożone innymi nawozami.
Z tych powodów coraz częściej stosowane jest nawożenie sztuczne – nawozami mineralnymi. Nawożąc rośliny musimy pamiętać o dwóch istotnych sprawach. Przede wszystkim o tym, że rośliny mają różne wymagania pokarmowe oraz że zarówno brak nawozu jak i jego nadmiar może roślinom szkodzić. Przenawożone azotem pomidory mają problem z przyswojeniem z gleby wapnia i chorują na suchą zgniliznę wierzchołkową owoców (na owocach pojawia się sucha, owalna, brunatna plama). By uniknąć przenawożenia, najlepiej stosować nawozy dedykowane konkretnym roślinom np. nawóz do pomidorów.
Warzywa o wysokich wymaganiach pokarmowych to: warzywa kapustne (kapusta, kalafior, brokuł), dyniowate (dynia, patison, cukinia, ogórek).
Średnie wymagania pokarmowe mają: warzywa korzeniowe (marchew, pietruszka, seler), psiankowate (papryka, pomidor.
Małe wymagania pokarmowe mają: warzywa cebulowe, bobowate (groch, fasola, bób), liściowe (sałata, szpinak).
Uwzględniając formę nawozu wyróżniamy:
- nawozy stałe – stosowane doglebowo wiosną lub jesienią
- nawozy płynne – stosowane do podlewania lub opryskiwania. W przypadku zauważenia niedoborów składników mineralnych należy zastosować nawożenie dolistne – działa najszybciej.