Opryski pomidorów – kiedy i czym pryskać pomidory?
Opryski pomidorów i ochrona przed chorobami to jeden z głównych warunków prawidłowej pielęgnacji. Kiedy robić opryski pomidorów? Jakie środki chemiczne zastosować? Jak walczyć z chorobami metodami naturalnymi?
Najczęściej występujące choroby pomidorów to: zaraza ziemniaka, brunatna plamistość, szara pleśń, mączniak prawdziwy i sucha zgnilizna. Zanim sięgnie się po środki chemiczne warto zastosować metody naturalne, które być może okażą się wystarczające w walce z chorobami.
Kiedy robić opryski pomidorów? Pryskanie krzaków przeprowadza się w dni pochmurne ale bez deszczu (jeśli mamy uprawę pod osłonami, deszcz nam nie przeszkadza). Prognoza pogody nie powinna wskazywać na opady deszczu w ciągu najbliższych 3 dni po opryskach. Latem, w dni słoneczne opryski mogą spowodować poparzenia liści, dlatego też czeka się z opryskami na dzień pochmurny. Oprysków nie powinno się wykonywać przy temperaturach poniżej 5 st C, szczególnie, jeśli nocą są mrozy. Dokładne dane o warunkach, jakie muszą być spełnione podczas oprysków znajdziemy na opakowaniu środka chemicznego. Osoba wykonująca oprysk krzaków pomidorów powinna mieć ubranie ochronne, ochronne okulary i maseczkę na nos i usta.
Choroby pomidorów, zapobieganie i zwalczanie:
ZARAZA ZIEMNIAKA
Objawy: brązowe lub czarne plamy na liściach, porażone liście zamierają, rośliny sprawiają wrażenie poparzonych. Czasami na dolnej stronie liści widoczny jest nalot grzyba. Przy dużej wilgotności powietrza, głównie w uprawach szklarniowych, choroba obejmuje także owoce. Na owocach pojawiają się szarozielone plamy o twardej i nierównej powierzchni. Zaraza ziemniaka atakuje w miesiącach czerwcu i lipcu.
Zwalczanie i zapobieganie: uprawa odmian pomidorów tolerancyjnych na zarazę ziemniaka, opryski odwarem ze skrzypu polnego, utrzymywanie niskiej wilgotności w szklarni i pod folią. Środki chemiczne do oprysków: Miedzian extra 350 SC, Bravo 500 SC, Gwarant 500 SC.
BRUNATNA PLAMISTOŚĆ LIŚCI POMIDORA
Objawy: na górnej stronie liści żółtawe, stopniowo brązowiejące małe plamy (5-10 mm). Na dolnej stronie liści szary lub brunatny nalot grzyba. Najwcześniej choroba dotyka liści dolnych. Choroba nie poraża owoców.
Zwalczanie i zapobieganie: utrzymywanie niskiej wilgotności w tunelach foliowych, usuwanie najniżej położonych liści, uprawa odmian odpornych, oznaczonych symbolem C5. Opryski chemiczne preparatem Topsin M 500 SC.
SZARA PLEŚŃ
Objawy: na łodygach tworzą się szare plamy pokryte puszystym nalotem grzyba. Powyżej miejsca porażenia roślina zamiera. Choroba poraża także liście, kwiaty i owoce. Liście zasychają, przy dużej wilgotności powietrza widoczny jest nalot grzyba. Na owocach powstają wodniste plamy, które z czasem brązowieją obejmując cały owoc. Owoce opadają. Do infekcji najszybciej dochodzi w dużej wilgotności powietrza (powyżej 95%) i niskich temperaturach (poniżej 15 st C).
Zwalczanie i zapobieganie: utrzymywanie niskiej wilgotności w tunelu foliowym i szklarni, niedopuszczanie do skraplania się pary na folii, ogrzewanie szklarni podczas niskich temperatur na zewnątrz, unikanie lania wody po roślinach w czasie ich podlewania. Zapobiegawczo i po pojawieniu się pierwszych objawów wykonywać opryski chemiczne preparatem Topsin M 500 SC, Bravo 500 SC, Euparen Multi 50 WP, Sumilex 500 SC lub Switch 62.5 WG. Miejsca zranienia łodyg po oberwaniu liści opryskiwać preparatem w aerozolu Nectec 03 AE.
MĄCZNIAK PRAWDZIWY POMIDORA
Objawy: na górnej stronie liści tworzą się białe plamki, które z czasem powiększają się tworząc mączysty nalot. Choroba rozpoczyna się na dolnych liściach rośliny i kieruje się do góry. Porażone liście więdną i zamierają.
Zwalczanie i zapobieganie: choroba najczęściej atakuje rośliny rosnące na miejscu stałej uprawy. Konieczne jest zmianowanie upraw. Z chwilą zauważenia pierwszych objawów stosujemy opryski z preparatów Tiowol 800 SC, Siarkol Extra 80 WP, Fungaflor 200 EC, Topsin M 500 SC.
SUCHA ZGNILIZNA
Objawy: w początkowej fazie pojawiają się małe, brunatne, suche plamy na owocach. Z czasem plamy pokrywają się grzybnią. Główną przyczyną choroby są braki wapnia.
Zwalczanie i zapobieganie: zapobieganie występowania choroby polega na opryskiwaniu roślin preparatami wapniowymi. W walce z chorobą stosowane są naprzemienne opryski z saletry wapniowej i preparatu Fruton.