Dynia – uprawa, kiedy siać, jak siać.
Dynia ceniona jest ze swoich walorów smakowych i dekoracyjnych. Jej miąższ bogaty jest w betakaroten, kwas foliowy, potas i wiele witamin. Dynia jest mało kaloryczna i nie uczula. Bogate w cynk nasiona stosowane są w walce z pasożytami układu pokarmowego (tasiemiec, glista ludzka).
Dynia ozdobna służy do dekorowania domów i ogrodów (zdecydowanie nie służy do celów kulinarnych). Popyt na dynie ozdobne rośnie w okresie Halloween.
Dynia – jaką odmianę wybrać.
W Polsce uprawia się dwa gatunki dyni: olbrzymią i zwyczajną.
Odmiany ogrodowe:
- Dynia Ambar – owoce ciemnozielone, mało pestek
- Dynia Hokkaido – niewielka, z dużą ilością pestek
- Dynia melonowa żółta – owoce duże, miąższ soczysty, bardzo plenna
- Dynia Tom Fox – owoce bardzo duże, idealna na Halloween
Ozdobne odmiany dyni olbrzymiej:
- Aga – owoce spłaszczone, zielone w jaśniejsze cętki,
- Amazonka – owoce pomarańczowe w białe prążki
- Ambar – owoce kuliste, ciemnozielone w szare plamy
- Aspen – owoce okrągłe, pomarańczowe
- Aura – owoce kuliste, pomarańczoworóżowe
- Lumina – owoce kuliste, białe
Ozdobne odmiany dyni zwyczajnej
- Baby Bear – owoce pomarańczowe, kuliste, spłaszczone
- Birnella – owoce w kształcie gruszki, małe, zielonożółte
- Cobra – owoce w kształcie głowy kobry, ciemnozielone w białe cętki
- Coutors – owoce małe pokryte brodawkami
- Heart of Gold – owoce w kształcie serca, zielonoróżowe
- Mandarina – owoce bardzo trwałe, pomarańczowe, spłaszczone
- Nova – owoce małe, żółte, spłaszczone
- Sweet Dumpling – owoce białe w zielone prążki
Dynia – kiedy siać, kiedy sadzić, jak siać, jak sadzić.
Dynię można uprawiać wysiewając wprost do gruntu lub z rozsady. Siew do rozsady rozpoczynamy w kwietniu. Rozsadę przygotowuje się w dużych doniczkach, gdyż rośliny źle znoszą przesadzanie. Doniczki o średnicy ok. 10 cm wypełniamy substratem torfowym. Do jednej donicy siejemy po dwa nasionka, na głębokość ok. 3-4 cm. Doniczki ustawiamy w ciepłym (ok. 20 st C.), słonecznym pomieszczeniu. Pierwsze siewki pojawiają się po ok. 2 tygodniach. Z doniczek usuwamy słabsze rośliny, pozostawiając w doniczce po 1 sztuce. W połowie maja rozsadę sadzimy do gruntu.
Siew wprost do gruntu rozpoczyna się po 15 maja gniazdowo po 2 – 3 sztuki w rozstawie 100 x 100 cm, na głębokość 4 cm.
Dynia – wymagania.
- Stanowisko – ciepłe i słoneczne, osłonięte od silnego wiatru
- Podłoże – żyzne, przepuszczalne
- Podlewanie – umiarkowane, po pojawieniu się owoców zwiększamy podlewanie
- Rozmnażanie – z nasion lub z rozsady
Dynia – zbiór i przechowywanie.
Termin zbioru owoców dyni ma istotny wpływ na ich trwałość. Jesienią, przed nastaniem przymrozków trzeba zebrać wszystkie owoce. Dojrzałość dyni rozpoznajemy po mocno wybarwionej skórce i “pustym” dźwięku przy pukaniu. Owoce dojrzewają nierównomiernie, więc konieczny jest kilkakrotny zbiór. Dynie odcina się ostrym nożem od pędu pozostawiając kilka centymetrów szypułki.
Warzywo przechowujemy w przewiewnym miejscu w temperaturze ok. 10 st C. i wilgotności ok. 80%.