Jak zrobić wino? Przepis na wino czerwone z winogron własnej roboty.

Jak zrobić wino? Podaję sprawdzony przepis na wino z winogron własnej roboty.

  • 10 kg czerwonych winogron tłuczemy tłuczkiem na miazgę (moszcz). Wszystko umieszczamy w butli fermentacyjnej na 1 tydzień. Aby fermentacja się rozpoczęła butla musi stać w ciepłym pomieszczeniu (20 – 23 st C).
  • Jeśli po tygodniu nie ma fermentacji dodajemy “matkę drożdżową” (wg przepisu na opakowaniu). Zostawiamy wszystko jeszcze na ok. 5 dni.
  • Oddzielamy sok od pestek i skórek przy pomocy gazy.
  • Sok przelewamy do butli.
  • W 3 litrach przegotowanej wody rozpuszczamy 3 kg cukru, studzimy i przelewamy do butli. Mieszamy cukier z sokiem. Zamykamy butlę rurką fermentacyjną. Czekamy ok tygodnia.
  • Po tygodniu rozpuszczamy w wodzie 2 kg cukru i wlewamy do wina. Czekamy ok 6 tygodni.
  • Wino przelewamy do butelek za pomocą wężyka.

 

Wino, spożywane w małych ilościach np. lampka dziennie działa korzystnie na nasze zdrowie. Zawarte w winie substancje blokują powstawanie wolnych rodników, wspomagają układ odpornościowy i układ krążenia, działa korzystnie na serce. Polecam zrobienie własnego wina, jest lepsze od każdego kupionego w sklepie. Przepis na wino jest prosty ale żeby spróbować trunku trzeba na niego dość długo czekać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *