Suszona pokrzywa – jak suszyć, kiedy zbierać pokrzywę?
Suszona pokrzywa
Pokrzywa to często niedoceniana roślina – posiada wiele witamin oraz makro i mikroelementów. Pokrzywa stosowana jest w ziołolecznictwie i kosmetyce. W połączeniu ze skrzypem stanowi świetną płukankę do włosów. Z pokrzywy można przyrządzić także pyszne herbatki. Zimą korzystamy z pokrzywy suszonej a od wiosny do jesieni ze świeżego ziela. Kiedy zbierać pokrzywę? Jak zbierać? Jak suszyć?
Kiedy zbierać pokrzywę? Pokrzywę zbieramy wczesną wiosną, przed kwitnieniem! Po kwitnieniu pokrzywa nie jest już tak bogata w mikroelementy. Ponadto w starych roślinach powstają szkodliwe dla nerek cystolity. Najlepszy termin zbioru to od początku kwietnia do połowy maja.
Jak zbierać pokrzywę? W celu robienia herbatek – zbieramy tylko wierzchołki roślin – cztery do sześciu górnych liści. Jeśli przeznaczeniem jest sok, nalewka lub płukanka do włosów – zbieramy całe pędy. Pokrzywę zbieramy w rękawicach ochronnych (wystarczą zwykłe lateksowe).
Jak suszyć pokrzywę? Pokrzywę suszymy po rozłożeniu na bawełnianym ręczniku lub na papierze. Można wykorzystać suszarkę do bielizny na której rozkładamy ręcznik a na nim ziele. Pomieszczenie do suszenia powinno być przewiewne i ciemne. Pokrzywę suszyć można także w suszarkach do warzyw lub w piekarniku z termoobiegiem. Temperatura nie może być wysoka – suszymy ciepłym powietrzem. W czasie suszenia kilkukrotnie w ciągu dnia należy ziele zruszyć. Po ok. 1 tygodniu suszona pokrzywa jest gotowa. Suszoną pokrzywę przechowujemy w zamkniętych szklanych lub plastikowych pojemnikach w ciemnym i suchym miejscu.