Kiedy i jak zbierać zioła? Jak suszyć zioła? Mrożenie ziół.
Prowadząc ogródek ziołowy chcemy korzystać z ziół nie tylko latem ale też zimą. Kiedy zbierać zioła by zachować w nich najwyższą zawartość substancji czynnych? Jak przechowywać zioła zimą? O tym poniżej.
Kiedy zbierać zioła?
- liście zbieramy przed okresem kwitnienia (przede wszystkim pokrzywa i melisa) . Ziele zbieramy przed południem, gdy nie ma już rosy ale słońce jeszcze mocno nie grzeje, w dzień słoneczny.
- kwiaty – zbieramy w dzień słoneczny, przed południem. Kwiaty nie mogą być przekwitnięte lecz w pełni kwitnienia
- nasiona zbieramy w suche, pochmurne dni
- owoce zbieramy, gdy są dojrzałe, nie mogą być uszkodzone, nadgnite
- korzenie wykopujemy późną jesienią lub wczesną wiosną
Suszenie ziół, jak suszyć zioła: Zioła suszymy w zacienionym (nie w słońcu!), suchym i ciepłym miejscu. Ziół nie powinno się przed suszeniem myć ale jeśli to konieczne to można to zrobić. Suszenie liści i nasion trwa ok 2 tygodni, suszenie owoców i korzeni trwa ok 3 tygodni. Owoce można suszyć w piekarniku w temp. do 50 st C lub w specjalnych urządzeniach do suszenia owoców, warzyw i ziół. Nie można suszyć obok siebie różnych ziół gdyż łatwo przejmują zapachy.
Jak przechowywać zioła zimą? Zioła przechowujemy w szczelnych pojemnikach np. w słojach lub w papierowych workach. Zioła przechowujemy w ciemnym miejscu w temperaturze pokojowej.
Jak mrozić zioła? Mrożenie ziół: najprościej jest posiekać zioła i umieścić je w pojemniczkach do robienia kostek lodu. Takie kostki świetnie nadają się do przyprawiania zup i sosów. Jeśli chcemy w całości zachować zioła to można je mrozić w foliowych torebkach.