Jak zrobić nalewkę z pigwowca. Pigwówka -przepis.
Pigwówka to nalewka z mało znanych jeszcze owoców pigwowca. Pigwowiec to krzew często wykorzystywany jako żywopłot, dorasta do 2 m wysokości, jest łatwy w uprawie, nie ma dużych wymagań co do nasłonecznienia, gleby czy wilgotności. Pigwowiec kwitnie w maju, ma piękne kwiaty. Owoce są małe (wielkości orzecha włoskiego), twarde i pomarszczone, w smaku kwaśne i lekko cierpkie. Owoce mają mnóstwo witaminy C więc nalewka będzie idealna na wzmocnienie odporności w okresie jesienno-zimowym
Jak zrobić pigwówkę? Przepis na nalewkę z pigwowca:
Owoce do pigwówki zbiera się we wrześniu i listopadzie. Zebrane owoce myjemy, przekrajamy na ćwiartki, wyciągamy nasiona (nasiona można wyrzucić) a następnie pozostały miąższ kroimy jeszcze drobniej lub wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Rozdrobnione owoce lepiej puszczają sok. Owoce przekładamy do słoika i przesypujemy cukrem. Odstawiamy na 3 tygodnie, codziennie mieszając i pilnując by pigwówka nie sfermentowała. Po tym czasie zlewamy sok i dodajemy czystą wódkę (1/2 litra wódki na 1 kg owoców). Odstawiamy na miesiąc. Po tym czasie pigwówkę można dosłodzić np. miodem.Wynosimy na 2-3 miesiące w chłodne miejsce. Im dłużej pigwówka stoi tym lepszego smaku i koloru nabiera.
Na zrobienie pigwówki trzeba poświęcić sporo czasu, szczególnie trzeba mieć cierpliwość przy czyszczeniu owoców z pestek. Potem jeszcze musimy czekać kilka miesięcy by pigwówka się odstała. Ale naprawdę warto – smak jest niezapomniany.
Nalewka z pigwowca idealna jest na prezent (oczywiście dla osoby dorosłej), wystarczy przelać nalewkę do ładnej butelki i przewiązać wstążką.