Cięcie bukszpanów. Jak i kiedy przycinać bukszpan.
Bukszpany to zimozielone rośliny, które sprawdzają się w ogrodach jako rośliny ozdobne, żywopłoty lub obwódki rabat. Ze względu na powolny wzrost, pojedyncze krzewy mogą być sadzone w donicach i stanowić ozdobę balkonów i tarasów. By wykorzystać walory dekoracyjne bukszpanów należy je odpowiednio formować.
Kiedy wykonywać cięcie formujące bukszpanów
- W kwietniu usuwamy przemarznięte , suche i zniszczone pędy
- W czerwcu przycinamy nowe przyrosty
- W sierpniu wykonujemy ostatnie cięcie formujące
Jak przycinać bukszpany
Najprościej bukszpany kształtować w formie kuli ale z krzewów można także zrobić bardziej wymyślne figury. Dla osób, które nie mają zdolności w kształtowaniu przestrzennym z pomocą przychodzą oferowane w sklepach ogrodniczych szablony lub stelaże do kształtowania krzewów dekoracyjnych.
Zasady cięcia bukszpanów.
Cięcie bukszpanów robimy w dzień pochmurny i suchy. Silne słońce może uszkodzić pędy natomiast duża wilgoć spowoduje rozwój chorób grzybowych. Do cięcia używamy mocno naostrzonych nożyc lub sekatora. Tępe nożyce postrzępią gałązki. Narzędzia do cięcia muszą być czyste i należy je czyścić po każdym cięciu. Unikniemy przenoszenia chorób grzybowych z innych roślin.