Cięcie krzewów – jak przycinać maliny, borówkę, aronię, agrest.
Cięcie krzewów owocowych w pierwszym roku po posadzeniu to bardzo ważny zabieg pielęgnacyjny. Na krzewach nieciętych owoce drobnieją, plon jest mały a ze względu na duże zagęszczenie są bardziej podatne na choroby i szkodniki.
Jak przycinać krzewy owocowe w pierwszym roku po posadzeniu. Cięcie w lutym i marcu.
- Cięcie malin – wycinamy wszystkie pędy tuż nad ziemią, niezależnie od terminu owocowania.
- Cięcie agrestu i porzeczek (czarna, czerwona, biała) – wybieramy 4 – 5 pędów, które przycinamy nad 3 pąkiem nad ziemią (formy krzaczaste) lub skracamy pędy do 1/2 ich długości (formy pienne).
- Cięcie borówki – sadząc wiosną borówkę z dwoma lub trzema pędami możemy pędy skrócić do 25 cm. Gdy mamy więcej pędów, pozostawiamy tylko 3-4 najsilniejsze, które przycinamy nad 5 pąkiem nad ziemią. Sadząc krzewy borówki latem lub jesienią, poczekajmy z cięciem do przedwiośnia.
- Cięcie aronii i jeżyny bezkolcowej – pędy przycinamy 20-30 cm nad ziemią.
Krzewy owocowe, do czasu pełnego owocowania prześwietlamy wycinając pędy krótkie i cienkie, krzyżujące się i nadmiernie zagęszczające krzew. Cięcie krzewów w pierwszym roku po posadzeniu ma istotne znaczenie dla wyglądu i kształtu krzewu w późniejszych latach.