Jak zrobić placki sodowe? Placki na sodzie.

Przyznam – dość niepopularna potrawa i rzeszy czytelników nie zdobędę ale ja bardzo lubię placki na sodzie tzw. sodowe i napiszę jak się je robi.

Placki sodowe to jedna z tych potraw, którą robi się bardzo szybko, w kolejnych krokach należy:

Przygotować miskę do mieszania ciasta (najlepiej plastykową)

Wsypać mąki „na oko” (trochę – można później przecież dosypywać) oraz wymieszać ją z łyżeczką sody oczyszczonej.

Do mąki i sody dodać jajko (całe, rozbite, bez skorupki, surowe)

Trochę mleka – tak aby możliwe było rozmieszanie składników – pamiętajmy że im gęściejsze ciasto tym lepiej się składniki ujednolicają – nie trzeba nawet korzystać z miksera bo ciasto na placki można mieszać łyżką (najlepiej drewnianą).

Placki wychodzą jeszcze lepsze gdy mleko będzie zsiadłe – dotyczy to także przepisu na naleśniki – gdzie zsiadłe mleko gwarantuje ich pulchność i lepszy smak wg mnie.

Ciasto bazowe już mamy – teraz regulujemy jego gęstość i ilość dodając mąkę oraz mleko lub wodę. Ciasto na placki na sodzie powinno być w miarę gęste (gęstsze niż na naleśniki) ale jednocześnie nie powinno sztywno trzymać się w misce po jej przechyleniu.

Placki sodowe należy piec na patelni oroszonej tłuszczem (olejem) – gdy placek się zarumieni od spodu przewracamy go na drugą stronę – podczas pieczenia (na pierwszej stronie) a także już w misce ciasto powinno „bąblować” – tzn. wychodzić z niego bąbelki powietrza. Bąbelki na powierzchni ciasta są wynikiem działania sody oczyszczonej i jeśli taki efekt nie zachodzi to daliśmy za mało tego składnika.

Powinno to wyglądać tak:

 

Natomiast druga strona placka nie będzie miała takich “bąbelków” i po przewróceniu placek wygląda tak:

 

Pamiętajmy, że najlepsze potrawy wychodzą zawsze, gdy składniki dajemy „na oko” – tyczy się to także placków sodowych, przekonałem się o tym niejednokrotnie – to są oczywiście czary.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *