Jak zrobić placki sodowe? Placki na sodzie.
Przyznam – dość niepopularna potrawa i rzeszy czytelników nie zdobędę ale ja bardzo lubię placki na sodzie tzw. sodowe i napiszę jak się je robi.
Placki sodowe to jedna z tych potraw, którą robi się bardzo szybko, w kolejnych krokach należy:
Przygotować miskę do mieszania ciasta (najlepiej plastykową)
Wsypać mąki „na oko” (trochę – można później przecież dosypywać) oraz wymieszać ją z łyżeczką sody oczyszczonej.
Do mąki i sody dodać jajko (całe, rozbite, bez skorupki, surowe)
Trochę mleka – tak aby możliwe było rozmieszanie składników – pamiętajmy że im gęściejsze ciasto tym lepiej się składniki ujednolicają – nie trzeba nawet korzystać z miksera bo ciasto na placki można mieszać łyżką (najlepiej drewnianą).
Placki wychodzą jeszcze lepsze gdy mleko będzie zsiadłe – dotyczy to także przepisu na naleśniki – gdzie zsiadłe mleko gwarantuje ich pulchność i lepszy smak wg mnie.
Ciasto bazowe już mamy – teraz regulujemy jego gęstość i ilość dodając mąkę oraz mleko lub wodę. Ciasto na placki na sodzie powinno być w miarę gęste (gęstsze niż na naleśniki) ale jednocześnie nie powinno sztywno trzymać się w misce po jej przechyleniu.
Placki sodowe należy piec na patelni oroszonej tłuszczem (olejem) – gdy placek się zarumieni od spodu przewracamy go na drugą stronę – podczas pieczenia (na pierwszej stronie) a także już w misce ciasto powinno „bąblować” – tzn. wychodzić z niego bąbelki powietrza. Bąbelki na powierzchni ciasta są wynikiem działania sody oczyszczonej i jeśli taki efekt nie zachodzi to daliśmy za mało tego składnika.
Powinno to wyglądać tak:
Natomiast druga strona placka nie będzie miała takich “bąbelków” i po przewróceniu placek wygląda tak:
Pamiętajmy, że najlepsze potrawy wychodzą zawsze, gdy składniki dajemy „na oko” – tyczy się to także placków sodowych, przekonałem się o tym niejednokrotnie – to są oczywiście czary.