Wędzenie. Jak zrobić wędzarnię? Budowa wędzarni

Wędzenie to jeden ze sposobów obróbki mięsa, które pod wpływem dymu uzyskuje specyficzny smak i aromat. Jak zbudować wędzarkę, czym wędzić? O tym poniżej.

 

Wędzenie najczęściej przeprowadza się w specjalnych wędzarkach (metalowych skrzyniach wielkości lodówki) – zajmują mało miejsca ale są bardzo drogie i tak naprawdę nie na tyle przydatne w domu by je kupować. Można też z powodzeniem zbudować własną wędzarkę na ogrodzie, którą łatwo później zdemontować.

 

Budowa wędzarni.

Aby zbudować wędzarkę potrzebujesz ok 2 m kw ziemi na działce lub w ogrodzie. W ziemi wykopujesz rów głębokości ok. 50 cm i takiej samej szerokości, długości ok 1,5 m. Do rowka można włożyć metalową rurę o średnicy ok 40 cm (rura nie jest konieczna). W jednym końcu rowka robimy palenisko, w drugim końcu stawiamy beczkę bez dna. Rów (lub rurę) oraz palenisko przykrywamy blachą, blachę dodatkowo przysypujemy ziemią. Do paleniska z boku musimy mieć dojście by dokładać do ognia. Blacha nad paleniskiem jest konieczna by dym z paleniska przenosił się rowkiem (lub rurą) do beczki. W beczce mocujemy drążki na których powiesimy mięso lub ryby do wędzenia. W czasie wędzenia beczkę przykrywamy kilkoma deskami (ale nie szczelnie by dym mógł się wydostawać) i mokrym workiem

Czym wędzić? Jakie drewno do wędzenia?

Do wędzenia wykorzystujemy drewno z drzew liściastych np. klon, buk, dąb, jesion, grab lub drewno drzew owocowych np. jabłoń, grusza, śliwka. Do wędzenia nie stosuje się drewna drzew iglastych gdyż zawierają dużą ilość żywicy, która oblepi żywność. Wyjątkiem jest jałowiec, który w niewielkich ilościach używa się do wędzenia. To jakie drewno wykorzystamy do wędzenia, będzie miało wpływ na kolor i smak wędzonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *