Ściółkowanie – czym i jak ściółkować glebę. Rodzaje ściółek.

Ściółkowanie gleby jest jednym z ważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych zarówno w uprawie kwiatów, warzyw, ziół, jak i drzew i krzewów. Ściółka ogranicza rozwój chwastów, zmniejsza odparowanie wody, utrzymuje wilgotność podłoża,

Czym ściółkować? Popularne materiały do ściółkowania:

Kompost – główną jego zaletą jest dostarczanie roślinie wielu składników mineralnych, wadą – łatwe rozrastanie się chwastów

Trociny – powinno używać się przekompostowanych trocin, gdyż te nie kompostowane podczas rozkładu zabierają roślinie azot. Trociny drzew iglastych zakwaszają glebę więc powinny być stosowane do ściółkowania roślin kwasolubnych takich jak rośliny wrzosowate, borówka, żurawina, drzewa i krzewy iglaste,

Kora sosnowa – kora musi być wcześniej przekompostowana, świeża kora zawiera wiele składników, które niekorzystnie mogą wpłynąć na rozwój roślin. Kora sosnowa ma odczyn kwaśny więc idealnie nadaje się na ściółkę dla roślin kwasolubnych.

Trawa, słoma – nie wygląda na grządkach estetycznie, dlatego stosuje się ją jako ściółkę w uprawie warzyw. Często stosowana jest także w uprawie truskawek, by owoce nie brudziły się od ziemi. Trawa musi być wysuszona, gdyż świeża w dużej ilości może zacząć gnić,

Pokrzywa (bez nasion) – bardzo dobra do ściółkowania warzyw, gdyż dostarcza im dużo składników mineralnych, głównie potas,

Chipsy i łuski kokosowe – są dekoracyjne i zdobią rabatę z kwiatami ale łatwo rozwiewa je wiatr,

Żwir, grys, kamyki, tłuczeń – chroni podłoże przed utratą wilgoci i częściowo przed chwastami. Wykorzystywane jako ściółka na rabatach kwiatowych, wyglądają ładnie jednak są trudne w utrzymaniu czystości (trudno wygrabić liście i zanieczyszczenia)

Agrowłóknina (brązowa lub biała) – to materiał, który łatwo przepuszcza powietrze i wodę ale nie przepuszcza światła chroniąc przed rozwojem chwastów. Agrowłóknina zabezpiecza owoce i warzywa przed zabrudzeniem ziemią i chroni rośliny przed niektórymi szkodnikami (np. połyśnica  marchwianka). Agrowłóknina biała zimowa zabezpiecza rośliny przed mrozem, biała wiosenna chroni siewki przed wiosennymi przymrozkami, brązowa przyspiesza nagrzewanie się gleby.

Kiedy i jak rozkładać ściółkę?

Najlepszą porą na ściółkowanie jest wczesna wiosna, gdy ziemia jest jeszcze wilgotna a rośliny są jeszcze w fazie uśpienia. Przed rozłożeniem ściółki, ziemię należy spulchnić i oczyścić z chwastów. Ściółkę rozsypujemy równomiernie na grubość kilku centymetrów. Ściółka nie może dotykać rośliny, którą uprawiamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *