Robaki w jedzeniu – oznaczenia.

Robaki w jedzeniuRobaki w jedzeniu obecne są już od dawna. Owady były dodawane do wyrobów piekarniczych, cukierniczych, ciastek, makaronów i napojów. Często zjadamy robaki nie zdając sobie z tego sprawy.

Dlaczego teraz tak głośno zrobiło się o robakach w jedzeniu?
Dyskusję na temat robaków w żywności wywołało rozporządzenie Unii Europejskiej wydane w styczniu 2023 r, które dopuściło dodawanie do produktów spożywczych mąki z owadów. Zezwolenie na wprowadzenie świerszczy domowych jako dodatku do żywności zostało przyznane jednej firmie – Cricket One. Firma ta specjalizuje się w produkcji żywności na bazie owadów. Główna produkcja Cricket One znajduje się w Wietnamie.

Co za tym idzie, produkty z dodatkiem mączki ze świerszczy domowych mogą pojawić się w produktach spożywczych w całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce. Producenci otrzymali pozwolenie na dodawanie owadów do wszystkich produktów spożywczych.

Zgodnie z rozporządzeniem UE mąka ze świerszcza domowego może stanowić najwyżej 5% masy końcowej produktu i może być stosowana jako dodatek m.in. w takich produktach jak:
– chlebie i bułkach,
– batonach zbożowych,
– przetworach mięsnych,
– przekąskach,
– wyrobach cukierniczych i piekarniczych,
– makaronie, krakersach, herbatnikach,
– sosach,
– pizzy,
– napojach piwopodobnych,
– zupach i wielu innych.

Od 5 marca 2023 r dopuszczone do obrotu na terenie Unii Europejskiej zostały także larwy pleśniakowca lśniącego w postaci suszonej, mrożonej, sproszkowanej i pasty.

Jeśli więc nie chcesz jeść robaków, musisz zacząć czytać skład na opakowaniu.
Kody na opakowaniu:
E-120 karmin (czerwony barwnik, łuska chonilli) to mieszanka robaków cachinel.
E-904 szelak, odchody robaków zgorzelinowych

Producenci będą informować o dodaniu robaków do produktów po łacinie.
1. Żółte robaki mączne (powszechnie nazywane mącznikami, wełnowcami, ciemniejącymi chrząszczami) – Tenebrio molitor,
2. Karaluchy – Blattodea,
3. Świerszcz domowy – Acheta domesticus,
4. Szarańcza wędrowna – Locusta migratoria,
5. Robaki Buffalo (pleśniakowiec lśniący) – Alphitobius diaperinus

Dlaczego jedzenie robaków może być niezdrowe dla organizmu?
Przeciwnicy jedzenia owadów twierdzą, że po zjedzeniu robaków, pozostawiają one ogromną ilość pasożytniczej flory w naszym organizmie. Chityna jest twardą, zewnętrzną osłoną owadów, która niszczy narządy wewnętrzne i może powodować takie choroby jak:
– dychawica
– atopowe zapalenie skóry
– rak
– toczeń układowy

Zwolennicy stosowania robaków jako dodatku do żywności twierdzą, że jedzenie owadów i zawarta w nich chityna nie jest szkodliwa a owady stanowią wartościowy pokarm. Innym argumentem by jeść owady jest fakt, iż hodowla owadów zajmuje mniej miejsca, wymaga mniej energii, powoduje niższe emisje gazów cieplarnianych niż hodowla kręgowców.

Gdzie kupić robaki do jedzenia?
Robaki do jedzenia najłatwiej kupić przez Internet. W sklepach internetowych znajdziesz nie tylko przetwory i produkty z dodatkiem robaków ale także przekąski w postaci całych robaków np. chrupiące świerszcze, chrupiące robaczki. Ciekawym produktem są lizaki z jadalnym robakiem w cenie ok. 10 zł za sztukę.

Jak daleko jeszcze posuniemy się z jedzeniem robaków? Jak sanepid rozpozna, czy nie dodano przypadkiem do produktu robaka z wolnego wybiegu? Czy mole w mące będą uznawane za dodatek lub jej składnik? Czas pokarze.

6 komentarzy

  1. Marzena pisze:

    Sól drogowa, spoko
    Kebaby z padliny, ujdą
    Mąka ze zboża technicznego, oj tam, oj tam
    Ale robaki? Łooooo K%%%%%rwaaaa!

    1. Modern pisze:

      Aha, czyli logika wg. Ciebie jest taka, że jak nie oznaczyli soli drogowej czy kebaba z padliny to nie powinni oznaczać produktów z robaków. Zacna logika :-)

  2. wędkarz pisze:

    Robaki najłatwiej kupić w sklepie wędkarskim.

  3. Teos pisze:

    W tych czasach trzeba bardzo uważać na taki dodatki. To na pewno nie wyjdzie nikomu na dobre. A może z czasem zaczniemy też zjadać szczury i inne szkodniki. Bo przecież chińczyki udowodniły, że jest to jadalne. Choć może jeden pada i idzie na nawóz, a drugi go zaraz zastępuje, bo kto ich tam odróżni. Samemu na pewno nie chcę jadać takich rzeczy. Owady i robactwo w pożywieniu to nie brzmi dobrze ani zdrowo. Tyle lat rozwoju pożywki i ponownie powrót do człowieka pierwotnego jedzenia pod przymusem.

  4. lolol pisze:

    O panie, widać ortografia niepotrzebna żeby pisać teksty, no chyba że miało być, że czas będzie kogoś karać. Polecam też sprawdzić co znaczy słowo robak, a co znaczy słowo owad, to nie są synonimy.

  5. John Doe pisze:

    Czytam to i jak dotarłam do nazw gatunkowych to odpadłam. Jak ktoś nie jest nawet w stanie prawidłowo napisać nazwy danego gatunku to co może o nim wiedzieć? Żółte robaki mączne xD z jakiego translatora to wytargaliście? + Karaluchy nie zostały dopuszczone do spożycia. Szkoda że lata to po fb bo tylko robi ludziom wodę z mózgu jak tvp.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *