Kiełki i mikrolistki – uprawa i wybór nasion

Kiełki i mikrolistki są skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i makroelementów, takich jak żelazo, potas, kwas foliowy. Substancje odżywcze są nawet czterokrotnie bardziej skoncentrowane w mikrolistkach i kiełkach, niż w dojrzałych roślinach. Mają także bardziej intensywny smak. Wybierając rośliny o kolorowych liściach wzbogacimy nasze potrawy nie tylko smakowo i odżywczo ale też kolorystycznie.

 Jak uprawiać kiełki?

Uprawa kiełków jest łatwa i szybka. Nasiona na kiełki muszą być do tego przeznaczone, co jest oznaczone na opakowaniu. Nasiona kupowane do tradycyjnej uprawy w gruncie mogą być pokryte zaprawami lub otoczkami. Przed rozpoczęciem kiełkowania namocz nasiona w wodzie i wypłucz zanieczyszczenia takie jak uszkodzone nasiona i łodyżki. Następnie zalej ciepłą wodą (do 30 st.C) i pozostaw na kilka godzin. Odcedź nasiona na sitku i przepłucz czystą wodą. Nasiona umieść w naczyniu do kiełkowania. Dwa razy dziennie płucz nasiona pod bieżącą wodą by zapewnić im wilgoć. Zbiorów można dokonać już po 2-3 dniach.

W czym kiełkować? Co jeśli nie masz kiełkownicy? Jeśli kiełkujesz nasiona regularnie, to najlepszym pojemnikiem będzie dla ciebie kiełkownica (cena od ok. 20 zł). Jeśli takiego nie posiadasz, możesz użyć plastikowych koszyczków po owocach (mają na dnie otwory) lub inne plastikowe pojemniki dopuszczone do kontaktu z żywnością, w których można wywiercić kilka niewielkich otworów.

Nasiona na mikrolistki można wysiać na parapecie do pojemników wyłożonych papierowym ręcznikiem, gazą lub ziemią a zbiorów można dokonać już po kilku dniach od kiełkowania (ok. 10-15 dni od wysiania). Wystarczy co tydzień wysiać nowe nasiona, by zbiorami cieszyć się przez cały czas.

Jak uprawiać mikrolistki w ziemi?

  1. napełnij doniczkę ziemią do wysiewu,
  2. zrób płytkie rowki w podłożu i wysiej nasiona dość gęsto i równomiernie,
  3. podlej delikatnie by nie wypłukać nasion. Najlepiej zrób to zraszaczem,
  4. postaw doniczkę w słonecznym i ciepłym miejscu i podlewaj
  5. liście są gotowe do zbiorów po ok. 7-10 dniach. Liście wyrywaj z korzeniami lub przycinaj je tuż przy ziemi.

Nasiona jakich roślin nadają się na kiełki? Najczęściej wybierane nasiona do kiełkowania to:

  • rzodkiewka i brokuł – mają ostry, wyraźny smak rzodkiewki/brokuła. Do sałatek i na kanapki
  • lucerna – smak delikatny, lekko ziemisty. Jako dodatek do sałatek i innych kiełków jako przystawka
  • zielona soczewica – delikatny, groszkowy smak, do sałatek
  • zboża (owies, pszenica, jęczmień) – smak delikatny lekko słodki, do sałatek

Najczęściej wybierane rośliny na mikrolistki to:

  • rzodkiewka – pikantne listki z czerwonymi łodygami idealne do kanapek i jajek
  • rzeżucha – ostry, pikantny smak, idealne na kanapki i do jajek
  • burak – o łagodnym posmaku buraczków
  • koper włoski – intensywny smak anyżu
  • rukola – ostry smak liści, idealna do sałatek
  • szpinak – delikatny smak, idealny do sałatek, do jajek i na kanapkę
  • kolendra – idealna do curry i smażonych potraw
  • bazylia – idealna do pomidorów i mozzarelli
  • brokuł – o ostrym smaku, pasuje do sałatek.

Jeden komentarz

  1. Luśka pisze:

    Kiełki są super zimą jak mało jest innych warzyw. W sklepach kiełki są drogie więc sama je uprawiam. Nasiona na kiełki kupuję u ogrodnika, tam mają duży wybór.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *