Kiedy i jakie warzywa siać na działce i w ogrodzie? Jak siać?
Kiedy zacząć siać na działce i w ogrodzie? Jakie warzywa wysiewać jako pierwsze? Poniżej znajdziesz kilka podpowiedzi.
Gdy temperatura powietrza na dworze nie spada poniżej 10 st C (najczęściej pod koniec marca), pod osłonami można wysiewać gatunki o małych wymaganiach cieplnych i krótkim okresie wegetacji np. rzodkiewkę, szpinak, sałatę, wczesne odmiany kapusty i kalarepy, cebulkę na szczypior. Przy nocnych przymrozkach rośliny trzeba dodatkowo okrywać włókniną. Włóknina lub folia rozłożone na ziemi chronią przed chłodem oraz utrzymują wilgotność podłoża.
Przed rozpoczęciem siania ziemię należy przekopać (lub przynajmniej zruszyć), wyrównać i podlać. Można wybrać technikę siewu: rzędową (nasiona wysiewamy w wyznaczonych rzędach) lub rzutową (nasiona rozrzucamy na ziemi). Przy siewie rzutowym trudniejsze są prace pielęgnacyjne i często konieczna jest przerywka lub dosiewanie. Siew rzędowy jest bardziej pracochłonny i wymaga precyzji.
Jak głęboko siać nasiona? Głębokość siewu zależy głównie od wielkości nasion – średnia grubość warstwy ziemi wynosi 3 do 4-krotnej średnicy nasiona. Na glebach lżejszych nasiona sieje się nieco głębiej niż na ciężkich. Po zakończeniu siania glebę powinno się lekko ugnieść i koniecznie podlać.
Aby zwiększyć wydajność naszych zagonów warto znać okresy uprawy poszczególnych warzyw. Wówczas po zbiorach jednego gatunku wysiewamy w wolne miejsce następne. By cieszyć się warzywami przez cały sezon, wysiewajmy niewielkie ilości warzyw, ale często. Jeśli robimy przetwory np. z ogórków pamiętajmy by zasiać także odpowiednio wcześniej koper. Na warzywa przeznaczone „na zimę” przeznaczajmy późne gatunki.
Najczęściej popełniane błędy przy sianiu:
- niedostateczne oczyszczenie ziemi z chwastów
- niedokładne rozdrobnienie ziemi, zbyt duże i twarde grudy ziemi
- złe pH ziemi (np. zbyt duże zakwaszenie)
- zbyt głęboki lub zbyt płytki siew
- zbyt gęsty siew
- użycie nasion starych, o słabej jakości
- sianie na ziemię przesuszoną
- niedostateczne podlanie ziemi po siewie
- podlewanie grządek zbyt silnym strumieniem wody (powoduje wypłukiwanie nasion z gleby)
- zbyt rzadkie odchwaszczanie gleby