Kawa z żołędzi. Jak zrobić kawę z żołędzi?
Kawa z żołędzi ma właściwości dietetyczne i lecznicze. Ten bezkofeinowy napój ma właściwości wzmacniające i przeciwbiegunkowe. W medycynie ludowej stosowany był także przy wzdęciach.
Przepis na kawę z żołędzi:
Do przygotowania kawy z żołędzi potrzebne są zdrowe, dojrzałe, brązowe żołędzie, które nie leżały długo na ziemi i nie przeszły jej zapachem.
Żołędzie rozbijamy młotkiem i usuwamy łupinę. Pozyskane środki wsypujemy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na kilka godzin. Potem ponownie żołędzie zagotowujemy i studzimy. Odcedzamy nasiona i suszymy. Wysuszone prażymy na patelni cały czas mieszając. Ogień musi być mały by nie przypalić żołędzi. Muszą nabrać koloru palonej kawy. Właściwie uprażone żołędzie, po przełamaniu mają taką samą barwę w całym przekroju. Za mało uprażone sprawią, że kawa będzie bez aromatu i gorzka. Uprażone zbyt mocno nadadzą kawie smak spalenizny. Po prażeniu żołędzie studzimy i mielimy w młynku do kawy.
Kawę żołędziówkę przyrządzamy jak tradycyjną kawę. Dla wzmocnienia smaku napoju można dodać szczyptę cykorii, cynamonu lub wanilii.
Piłem coś takiego tylko raz, było ohydne. Jak ktoś nie jest przyzwyczajony do takich smaków to nie będzie mu smakować. W zastępstwie może być, ale tylko jako zastępstwo. Lub gdy ktoś się przyzwyczai.