Domowe wędzenie. Jak wędzić mięso – szynkę, karkówkę, boczek, schab?

Poniżej przedstawiam prosty przepis na wędzenie różnych rodzajów mięs – szynki, karkówki, boczku czy schabu. Domowe wędzenie to gwarancja na pyszne i zdrowe wędliny.

Przygotowanie mięsa do wędzenia.

Mięso myjemy w chłodnej wodzie. Z boczku usuwamy skórę (nie jest to konieczne), duże porcje mięsa dzielimy na mniejsze. Mięso wkładamy do mocno osolonej wody i zostawiamy na dobę. Następnego dnia wylewamy wodę i mięso ponownie myjemy.

Peklowanie. Przepis na zalewę peklującą.

Do 5 litrów wody dodajemy 10 drobno pokrojonych ząbków czosnku i przyprawy (łyżka majeranku, pół łyżki ziela angielskiego, 8 listków laurowych, 2 łyżeczki pieprzu ziarnistego). Zalewę gotujemy pół godziny. Studzimy i dodajemy szklankę przegotowanej, chłodnej wody. Rozpuszczamy 35 dag peklosoli. Do wywaru wkładamy mięso i peklujemy 5 dni w lodówce. Codziennie przewracamy mięso i sprawdzamy stan zalewy. Po ukończonym peklowaniu wyjmujemy mięso i myjemy w czystej wodzie. Wkładamy mięso w siatkę do wędzenia lub ściśle obwiązujemy sznurkiem. Wieszamy w wędzarce na hakach.

Wędzenie mięsa.

Najlepsza temperatura wędzenia to 40-50 st C. Czas wędzenia ok. 5 godzin. Dla uzyskania ładnego zapachu i koloru mięsa można do paleniska dodać kilka gałązek jałowca.

Parzenie.

Parzenie jest konieczne w przypadku szynki i baleronu. Parzenie pozostałych mięs to kwestia gustu. Do gotującej wody (ok. 4 litrów) wkładamy porcje mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dolewamy 2 szklanki zimnej wody by obniżyć temperaturę i dalej parzymy przez godzinę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *