Jak zrobić kapustę kiszoną – przepis na kapustę kiszoną
Kapusta kiszona jest źródłem wielu witamin, w tym witaminy C, A i B1 a przy tym jest pyszna. Warto więc zrobić kilka słoików na zimę. Poniżej podaję przepis, jak zrobić kapustę kiszoną domowym sposobem.
Potrzebne składniki:
- Kapusta
- sól
- marchew
KISZENIE KAPUSTY KROK PO KROKU
- Do kiszenia kapusty najlepiej nadają się późne odmiany o dużych i zwartych główkach. Kapustę ścinamy i na 2 – 3 dni pozostawiamy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
- Kapustę oczyszczamy zdejmując uszkodzone i mocno zabrudzone liście
- Szatkujemy. Najlepsze to tego są specjalne szatkownice ale kapustę można także pociąć ręcznie. W tym celu przekrawamy główkę kapusty na pół, połówkę kładziemy na desce do krojenia i kroimy w jak najcieńsze plastry. Muszą nam powstać cienkie paseczki
- Jakie naczynie do kiszenia? Najlepszym pojemnikiem do kiszenia jest drewniana beczka (z drewna liściastego a nie iglastego!). Gdy taką nie dysponujemy, możemy kisić w kamiennych garnkach lub dużych słojach. W ostateczności możemy zdecydować się na pojemniki plastikowe. Nie kisi się kapusty w naczyniach metalowych. Naczynia, w których będziemy kisić kapustę muszą być czyste i wyparzone.
- Do naczynia wsypujemy trochę kapusty i przesypujemy solą, tartą marchwią i ewentualnie kminkiem (nie każdy lubi kminek). Jakie proporcje? Na 1 kg kapusty dajemy ok. 1,5 łyżki soli i jedną startą marchew. Sól jest konieczna bo to dzięki niej kapusta puszcza sok i się kisi a nie gnije.
- Ubijamy wszystko tłuczkiem dość mocno, aż kapusta puści sok
- Kładziemy kolejną warstwę – kapusta, sól, marchew i znowu ubijamy
- Gdy wrzucimy wszystkie składniki kapustę przyciskamy drewnianą deseczką i obciążamy kamieniem lub garnkiem wypełnionym wodą. Kapusta powinna być całkowicie zanurzona w solance. Pojemnik przykrywamy ściereczką by się nie kurzyło do środka.
- Pojemnik z kapustą przez pierwszy dzień może stać w ciepłym pomieszczeniu. Potem należy go przenieść w temperaturę ok. 15 st C.
- Codziennie należy sprawdzać stan kapusty i ubijać całość by pozbyć się powietrza.
- Gdy kapusta sfermentuje możemy ją przełożyć do mniejszych pojemników lub słoików. Przechowywać w temperaturze do 10 st C