Jak zrobić chrzan tarty? Domowy przepis.

Podaję sprawdzony przepis na chrzan tarty.

Przepis szybki i prosty na bardzo ostry chrzan: dwa korzenie chrzanu obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze. Dodajemy sok z jednej cytryny i sól do smaku. Dokładnie mieszamy. Chrzan jest bardzo ostry i nakładamy go na wędlinę w małych ilościach.

 

Przepis na chrzan łagodny ze śmietaną: Potrzebne składniki to:

  • dwa korzenie chrzanu
  • łyżka masła
  • sok z małej cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • sól, cukier

Korzenie chrzanu obieramy, myjemy i ścieramy na tarce lub mielimy w blenderze. Dodajemy łyżkę stopionego masła i śmietanę. Dokładnie mieszamy, by powstał gęsty krem. Do smaku dodajemy sól (ok. 1/4 łyżeczki), szczyptę cukru i sok z cytryny.

Chrzan świetnie smakuje z wędliną i pieczonym mięsem. Gdy raz spróbujesz własnego chrzanu, już nigdy więcej nie będziesz chciał kupnego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *