Jak zrobić biszkopt? Sprawdzony przepis na łatwy biszkopt.



Jak zrobić biszkopt? Co zrobić by biszkopt był puszysty, nie opadł i by nie miał zakalca? Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na tani i łatwy biszkopt.

Składniki powinny być wcześniej przygotowane by miały temperaturę pokojową (np. odpowiednio wcześniej wyjmij jajka z lodówki). Do zrobienia biszkoptu potrzebne będą:

  • 1 szklanka mąki
  • niepełna szklanka cukru
  • 4 jajka
  • mała łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki stołowe zimnej wody

 

Przepis na biszkoptciasto biszkoptowe – wykonanie:

Przygotuj średniej wielkości blaszkę do pieczenia – wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą masła i wysyp bułką tartą (nadmiar bułki wysyp odwracając blaszkę do góry dnem). Włącz piekarnik ustawiając temperaturę na 180 stopni C.

Oddziel żółtko od białka. Białka ubij (można dodać szczyptę soli by lepiej się ubiły). Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wodę. Dokładnie wymieszaj. Dodaj ubite wcześniej białko i lekko wymieszaj ciasto łyżką (nie rób tego mikserem by nie rozbić zbyt mocno piany z białek). Ciasto będzie bardzo pulchne. Wyłóż ciasto na blaszkę i włóż do piekarnika. Jak piec biszkopt? Piecz ok  20 minut w 180 stopniach C, możesz ustawić termoobieg w piekarniku. Po 20 minutach pieczenia sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone (patyczek powinien być suchy po wyjęciu go z ciasta). Jeśli biszkopt jest upieczony wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki piekarnika ale ciasto jeszcze pozostaw na 5 minut w piekarniku. Po 5 minutach wyjmij biszkopt. Po przecięciu biszkopta możesz go przekładać wg uznania: kremem, budyniem, galaretką, owocami itp.

 

Dlaczego biszkopt opada (klapnie)? Zakalec może powstać z kilku powodów:

  • niewłaściwa proporcja składników
  • składniki są zbyt zimne lub zbyt gorące
  • nie oddzielasz żółtek od białek i nie ubijasz białka
  • zbyt szybko wyjmujesz biszkopt z piekarnika
Zapraszamy do zapoznania się z innymi artykułami w witrynie.