Jaką kuchenkę wybrać? Jaka płyta kuchenna najlepsza?

Wybór  kuchenek i samych płyt w sklepach jest bardzo duży. Jaką kuchenkę wybrać? Jaka płyta jest najlepsza? Gazowa, indukcyjna czy ceramiczna? Postaram się wyróżnić wady i zalety każdego typu płyt.

Kuchnia gazowa, płyta gazowa – najczęściej wybierane ze względu na łatwość regulacji ciepła. Kuchenki gazowe zapewniają osobie gotującej pełną swobodę regulacji i ogromną dokładność. Nie trzeba czekać na nagrzanie się płyty lub jej chłodzenie. Kuchnia gazowa jest tania w eksploatacji (gaz jest znacznie tańszy od prądu). Kuchnia gazowa powinna mieć automatyczne zawory bezpieczeństwa odcinające dopływ gazu, gdy płomień zgaśnie. Zapalarka w pokrętle to wygoda, wystarczy jedna ręka by włączyć kuchenkę.

Kuchnia elektryczna, płyta indukcyjna – w porównaniu z pozostałymi kuchniami płyty indukcyjne ugotują wodę dwukrotnie szybciej zużywając przy tym prawie dwukrotnie mniej energii (prócz kuchni gazowych). Dzięki niskiemu zużyciu energii kuchenki indukcyjne są lepsze dla środowiska i dla twojej kieszeni. By kuchnia zaczęła działać należy zastosować odpowiednie garnki do płyt indukcyjnych. Po postawieniu garnka na płycie płyta nagrzewa się tylko pod garnkiem. Miejsca indukcji automatycznie wykrywają wielkość naczynia. Płyta indukcyjna tworzy szklaną taflę, która jest łatwa w utrzymaniu czystości. Po wyłączeniu kuchni tafla szybko się studzi.

Kuchnia elektryczna, płyta ceramiczna – powierzchnia płyty jest gładka, z hartowanego szkła, łatwa w czyszczeniu. Niektóre kuchnie mają strefy gotowania, które dostosowują się do wielkości garnka. Płyty ceramiczne szybciej się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło niż płyty indukcyjne.

Jaką kuchnię kupić? Jaka kuchnia najlepsza? Jaka płyta najlepsza? Nie mogąc się zdecydować na konkretną z nich, można zastosować płyty mieszane dostosowując je do własnych potrzeb np. kuchnia gazowo-elektryczna z gazowym piekarnikiem, dwoma palnikami gazowymi i dwoma palnikami elektrycznymi.

 

Jak sprawdzić czy naczynia, które masz w domu nadają się do gotowania na kuchni indukcyjnej? Do sprawdzenia przyda się zwykły magnes z lodówki (często kolorowymi magnesami przyczepiamy karteczki na lodówce). Przyłóż magnes do dna garnka, jeśli magnes się przyczepi to jest to odpowiedni garnek do gotowania na kuchni indukcyjnej. Jeśli magnes odpadnie to konieczna będzie wymiana garnków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *