Zamrażanie grzybów. Jak mrozić grzyby? Mrożenie grzybów leśnych.

Mrożenie grzybów to obok suszenia i marynowania jeden ze sposobów przechowywania grzybów zimą. Jak mrozić grzyby leśne? O tym poniżej.

Grzyby mrozimy w dzień ich zbioru. Do mrożenia wybieramy grzyby zdrowe i jędrne. Grzyby zaatakowane przez robaki wyrzucamy. Trzeba się też zastanowić do czego będziemy wykorzystywać grzyby zimą – ma to znaczenie bo możemy mrozić grzyby w całości lub pokrojone. Przed mrożeniem grzyby należy oczyścić – kapelusz czyścimy przy użyciu pędzelka lub wilgotnej gąbki, korzonek czyścimy nożykiem, końcówkę korzonka odcinamy. Z maślaków dodatkowo zdzieramy skórkę z kapelusza.

Mrożenie podgrzybków i prawdziwków jest najprostsze – po oczyszczeniu można mrozić je w stanie surowym.

Pozostałe grzyby po oczyszczeniu obgotowujemy kilka minut w wodzie. Jeśli nie obgotujemy kurek czy rydzów to nabiorą gorzkawego smaku. Przecedzamy i studzimy. Grzybki układamy na tackach i mrozimy. Po zamrożeniu przekładamy do torebek i porcjujemy. Na torebkach naklej naklejki z informacją jaki gatunek grzyba jest mrożony i datę mrożenia. Torebki umieszczamy w zamrażarce.

Grzyby w zamrażarce przechowujemy nie dłużej niż rok jeśli mamy zamrażarkę wolnostojącą i nie dłużej niż pół roku jeśli mamy zamrażarkę w lodówce.

Mrożone grzyby przed użyciem nie trzeba rozmrażać, można je od razu gotować, smażyć lub dusić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *