Suszenie grzybów. Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie grzybów w domu to jeden z najlepszych sposobów przechowania ich w czasie zimy. Do suszenia nadaje się większość grzybów, nie polecam jednak suszenia maślaków, gdyż mają w sobie zbyt dużo wody.

Przed suszeniem grzyby oczyszczamy ale nie myjemy ich (grzyby myje się przed bezpośrednim użyciem). Jak suszyć grzyby?

  • Grzyby można suszyć na słońcu ale musi to być silne słońce by szybko wyschły bo inaczej grzyby nam zrobaczywieją.
  • Suszenie grzybów na grzejnikach – grzyby kroimy w kawałki i nawlekamy na sznurek. Przewieszamy przy grzejniku.
  • Najlepszym sposobem suszenia jest suszenie grzybów w suszarce do owoców i warzyw. W takim urządzeniu grzyby idealnie wysychają, na ogół wybrać można specjalny program do suszenia grzybów
  • Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia możemy wykorzystać piekarnik. Grzyby w piekarniku suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dobrze jeśli piekarnik ma termoobieg. Temperatura suszenia w piekarniku to 50 – 70 st.

Po wysuszeniu grzybów przekładamy je do szczelnie zamykanego pojemnika, by nie dochodziła do nich wilgoć.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *