Suszenie grzybów. Jak suszyć grzyby w piekarniku?
Suszenie grzybów w domu to jeden z najlepszych sposobów przechowania ich w czasie zimy. Do suszenia nadaje się większość grzybów, nie polecam jednak suszenia maślaków, gdyż mają w sobie zbyt dużo wody.
Przed suszeniem grzyby oczyszczamy ale nie myjemy ich (grzyby myje się przed bezpośrednim użyciem). Jak suszyć grzyby?
- Grzyby można suszyć na słońcu ale musi to być silne słońce by szybko wyschły bo inaczej grzyby nam zrobaczywieją.
- Suszenie grzybów na grzejnikach – grzyby kroimy w kawałki i nawlekamy na sznurek. Przewieszamy przy grzejniku.
- Najlepszym sposobem suszenia jest suszenie grzybów w suszarce do owoców i warzyw. W takim urządzeniu grzyby idealnie wysychają, na ogół wybrać można specjalny program do suszenia grzybów
- Jeśli nie posiadamy takiego urządzenia możemy wykorzystać piekarnik. Grzyby w piekarniku suszymy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, dobrze jeśli piekarnik ma termoobieg. Temperatura suszenia w piekarniku to 50 – 70 st.
Po wysuszeniu grzybów przekładamy je do szczelnie zamykanego pojemnika, by nie dochodziła do nich wilgoć.