Przepisy -jak zrobić marynowane grzyby – kurki, prawdziwki, maślaki. Grzyby w słoikach na zimę.

Jak zrobić marynowane grzyby? Podaję przepisy na grzyby marynowane w słoiczkach: kurki w winie, prawdziwki w occie i maślaki w zalewie cytrynowej.

  • Przepis na kurki w winie

1 kg kurek gotuj 5 minut i odcedź. Ponownie zalej solonym wrzątkiem (świeżą wodą) i gotuj 20 minut. Odcedź i ostudź. W osobnym garnku zagotuj 250 ml wody i: 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 200 ml czerwonego octu winnego, 3 goździki, mały kawałek cynamonu, listek laurowy, 1 łyżka soli i 1,5 łyżki cukru. Grzybki przełóż do słoików i zalej wywarem winnym. Słoiki pasteryzuj ok 20minut.

  • Przepis na prawdziwki w occie (zamiast prawdziwków wykorzystać można także podgrzybki). Grzyby marynowane w occie.

1 kg grzybów gotuj 5 minut. Odcedź. Zalej posolonym wrzątkiem (świeżą wodą) i gotuj 20 minut. Odcedź i ostudź. 125 ml octu (10 proc) zagotuj z 300 ml wody, pokrojoną jedną cebulą (pokrojoną w plasterki), 1 marchewką, dopraw listkiem laurowym, zielem angielskim, gorczycą, 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Grzyby przełóż do słoików i zalej wywarem. Słoiki pasteryzuj.

  • Przepis na maślaki w zalewie cytrynowej

Maślaki obierz ze skórki. Zagotuj 1 litr wody z pokrojonymi 5 cytrynami, 5 dkg plasterków świeżego imbiru, 8 dkg cukru, 1 trawą cytrynową. Włóż maślaki i gotuj 20 minut. Grzyby i cytrynę przełóż do słoików a zalewę gotuj jeszcze 10 minut. Zalej grzyby wywarem. Do każdego słoika wlej łyżkę oleju. Zakręć szybko słoiki puki wywar jest gorący.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *