Przepis na przetwory z pomidorów na zimę. Jak zrobić koncentrat pomidorowy.

Ja robię przetwory z pomidorów  na zimę w postaci koncentratu pomidorowego.

Koncentrat pomidorowy jest idealny do zrobienia smacznej zupki pomidorowej a po rozwodnieniu można go pić jak zwykły sok pomidorowy. Przy robieniu koncentratu nie stosuję żadnych środków chemicznych więc taki sok można nawet podać dziecku do picia.

Jak zrobić koncentrat pomidorowy? Przepis na koncentrat pomidorowy jest bardzo prosty, składników niewiele ale potrzebujesz na to dużo czasu.

Potrzebne składniki:

  • kilka kilogramów dojrzałych pomidorów – pamiętaj że z całego garnka pomidorów powstanie tylko 1/4 garnka koncentratu
  • sól, cukier
Potrzebne akcesoria: sitko, duży garnek, słoiki z pokrywkami, garnek do zagotowania słoików
.
Przepis na przecier pomidorowy – wykonanie:
Pomidory myjemy i obieramy ze skórki. By łatwiej było je obrać można je wcześniej sparzyć gorącą wodą. Kroimy pomidory na ćwiartki i wrzucamy do garnka. Wstawiamy na kuchnię na małym ogniu. Często mieszamy. Pomidory trzeba gotować tak długo aż powstanie gęsty przecier. Pamiętaj, że powstały koncentrat nie będzie tak gęsty jak ten ze sklepu. Ważne jest częste mieszanie pomidorów by się nie przypaliły na dnie garnka. Gotowanie może zająć nawet kilka godzin (przy dużej ilości pomidorów). Jak będziemy mieli gęsty koncentrat to można go przepuścić przez metalowe sitko by pozbyć się pestek, resztek skórek i większych kawałków pomidorów. Koncentrat na sitku trzeba mieszać by dokładnie go przecedzić. Do koncentratu dodajemy sól i cukier (na 2 l koncentratu ok 1 łyżka stołowa soli i 1 mała łyżeczka cukru). Przelewamy koncentrat pomidorowy do słoiczków, zakręcamy. Gotujemy słoiczki w dużym garnku ok. 30 minut.
.
Jak gotować słoiki? Do dużego garnka na spód kładziemy szmatę (np. starą ścierkę), wkładamy słoiki tak by nie dotykały siebie nawzajem ani brzegów garnka. Wlewamy wodę tak by woda sięgała troszkę powyżej połowy słoików. Zakrywamy pokrywką garnek i włączamy kuchenkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *