Jak zrobić mielone. Przepis na kotlety mielone.

Jak zrobić kotlety mielone? Przepis na kotlety mielone jest bardzo prosty a składników niewiele. Przede wszystkim potrzebujesz świeżego mięsa: wieprzowe, wołowe lub drobiowe. Mi osobiście najlepiej smakują kotlety wieprzowo-wołowe. Jak łączyć mięsa:

  • kotlety wieprzowe
  • kotlety wieprzowo-wołowe
  • kotlety drobiowe
  • kotlety drobiowe z kurczaka
  • kotlety drobiowe z kurczaka i z indyka

Nie stosuj samego mięsa wołowego lub tylko z indyka bo kotlety mielone wyjdą dość suche. Do kotletów mielonych dobrze jest dodać trochę tłuszczyku. Jeśli robisz kotlety wieprzowe to najlepszym mięsem będzie karkówka z dodatkiem boczku. Mięso najlepiej samemu zmielić w domu. Kupując gotowe mięso mielone tak naprawdę nie wiesz co było mielone i czy było świeże.

Tak więc jeśli mamy już mięso mielone ok. 1 kg (ilość zależna będzie od tego ile chcesz porcji, 1 kg wystarcza na 4 osoby). Do mięsa mielonego dodajemy jajko (białko i żółtko), pół szklanki bułki tartej, 2 łyżki mleka lub wody mineralnej gazowanej (woda gazowana sprawia, że kotlety są bardziej pulchne), i jedną małą pokrojoną drobno lub zmieloną cebulkę. Jeśli masz dość grubo krojoną cebulkę to możesz ją podsmażyć lekko na tłuszczu (ale to nie jest konieczne).

Jakie przyprawy do kotletów mielonych? Przede wszystkim pieprz naturalny mielony (ok 1 łyżeczki), pieprz ziołowy (ok. 1 łyżeczki) i sól (ok. 2 łyżeczek). Pozostałe przyprawy nie są konieczne ale można też dodać trochę papryki lub ziół prowansalskich. Podaję orientacyjne ilości przypraw, przyprawiaj do swoich upodobań – bardziej pikantnie lub delikatnie.

Formuj kotlety – zrób kulkę a następnie ją trochę spłaszcz. Kotlety mielone nie mogą być zbyt małe bo za mocno ci się spieką i nie będą soczyste, kotlety nie mogą być też zbyt duże bo z wierzchu uzyskasz spaloną skorupkę a w środku może być jeszcze surowe mięso. Kotlety układaj na rozgrzanej patelni z dość sporą ilością oleju. Smaż aż się przyrumienią po dwóch stronach. SMACZNEGO!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *