Jak zrobić szaszłyk. Przepis na szaszłyk
Jak zrobić szaszłyk na grila? Podaję przepis na pyszny szaszłyk.
Przede wszystkim wszystkie składniki na szaszłyk muszą być świeże. Przygotowujemy:
- mięso w zależności od tego jakie chcemy szaszłyki – szaszłyk wieprzowy, szaszłyk z kurczaka, szaszłyk barani lub szaszłyk wołowy. Wybieramy mięso bez kości np. filety z kurczaka, schab, karkówkę czy mięso gulaszowe
- warzywa – cebulka, czosnek, papryka
- patyczki do szaszłyków
- przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
- oliwa
Mięso na grilla przygotowujemy dzień wcześniej. Kroimy mięso na kawałki (jak do gulaszu), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i zalewamy oliwą (ok. pół szklanki). Jeśli marynujesz kurczaka to nie dodawaj czosnku ale dodaj przyprawy: paprykę słodką i ostrą. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Odsącz mięso z oliwy (oliwy nie wylewaj). Cebulę pokrój w talarki, paprykę w cząstki. Nadziewaj na patyczki kolejno: cebulkę, mięso, paprykę, mięso, cebulkę, mięso, paprykę itd. Nie mieszaj w jednym szaszłyku różnych gatunków mięs gdyż inny jest czas ich pieczenia. Najkrócej piecze się drób, najdłużej wołowina i baranina. Posmaruj szaszłyk oliwą z marynaty i piecz na grillu. Szaszłyk z kurczaka pieczemy ok. 10 minut, pozostałe ok. 20 minut. Smacznego!!!