Jak zrobić szaszłyk. Przepis na szaszłyk

Jak zrobić szaszłyk na grila? Podaję przepis na pyszny szaszłyk.

Przede wszystkim wszystkie składniki na szaszłyk muszą być świeże. Przygotowujemy:

  • mięso w zależności od tego jakie chcemy szaszłyki – szaszłyk wieprzowy, szaszłyk z kurczaka, szaszłyk barani lub szaszłyk wołowy. Wybieramy mięso bez kości np. filety z kurczaka, schab, karkówkę czy mięso gulaszowe
  • warzywa – cebulka, czosnek, papryka
  • patyczki do szaszłyków
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • oliwa

 

Mięso na grilla przygotowujemy dzień wcześniej. Kroimy mięso na kawałki (jak do gulaszu), przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony ząbek czosnku i  zalewamy oliwą (ok. pół szklanki). Jeśli marynujesz kurczaka to nie dodawaj czosnku ale dodaj przyprawy: paprykę słodką i ostrą. Wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny a najlepiej na całą noc.

Odsącz mięso z oliwy (oliwy nie wylewaj). Cebulę pokrój w talarki, paprykę w cząstki. Nadziewaj na patyczki kolejno: cebulkę, mięso, paprykę, mięso, cebulkę, mięso, paprykę itd. Nie mieszaj w jednym szaszłyku różnych gatunków mięs gdyż inny jest czas ich pieczenia. Najkrócej piecze się drób, najdłużej wołowina i baranina. Posmaruj szaszłyk oliwą z marynaty i piecz na grillu. Szaszłyk z kurczaka pieczemy ok. 10 minut, pozostałe ok. 20 minut. Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *