Przepis na ogórki kiszone. Przetwory z ogórków

Sezon ogórkowy w pełni. Wielu z nas robi w słoikach ogórki na zimę. Przetwory z ogórków można kupić w większości marketów ale własne ogórki w słoiczkach są o wiele lepsze. Podaje przepis na ogórki kiszone jaki stosowała moja babcia i oczywiście ja teraz też go stosuję.

Składniki potrzebne na ogórki kiszone:

  • ogórki (te co mają na skórce igiełki, gładkie nie nadają się)
  • woda – najlepiej źródlana niegazowana
  • koper włoski – wyrośnięty, kwitnący
  • korzeń chrzanu
  • czosnek
  • liście dębu
  • liście czarnej porzeczki
  • liście wiśni
  • sól

Ilość składników zależy od ilości ogórków. Dalej powiem ile się daje na jeden słoiczek.

Przygotowujemy słoiki, najlepiej duże. Myjemy je i wyparzamy. Wszystkie składniki przygotowujemy:

  • ogórki myjemy i odcinamy ciemno zielone końcówki,
  • liście dębowe, czarnej porzeczki i wiśni myjemy
  • chrzan obieramy i kroimy w paski (ok.4 cm grubości i 10 cm długości, nie musi być dokładnie, może być większy kawałek, podaję wymiary żeby nie kroić chrzanu w zbyt cienko)
  • czosnek obieramy

Do słoika wkładamy na spód garść kopru włoskiego, listek dębu, dwa listki czarnej porzeczki i 2 listki z wiśni. Układamy ogórki dość ciasno. W szczeliny wkładamy dwa paski chrzanu i ok. 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie zalewy: Gotujemy wodę. Do jednego litra wody dodajemy dwie łyżki soli. Mieszamy i zalewamy ogórki gorącą wodą tak by woda pokryła wszystkie ogórki. Zakręcamy i odstawiamy.

Jeśli chcesz zrobić ogórki małosolne to robi się je podobnie ale daje się mniej składników. Do ogórków małosolnych nie trzeba dodawać liści owocowych. Głównymi składnikami na ogórki małosolne są: ogórki, koper, chrzan i oczywiście zalewa. Po kilku dniach ogórki małosolne będą gotowe.

3 komentarze

  1. Stasia pisze:

    Najlepszy przepis na ogórki jaki widziałam – polecam

  2. wiola pisze:

    Polecam przepis na ogórki – pyszne, sprawdzony przepis, jak u babci

    1. TESTER pisze:

      Dziękuję. Przepis dostałam od babci

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *