Przepis na ogórki kiszone. Przetwory z ogórków
Sezon ogórkowy w pełni. Wielu z nas robi w słoikach ogórki na zimę. Przetwory z ogórków można kupić w większości marketów ale własne ogórki w słoiczkach są o wiele lepsze. Podaje przepis na ogórki kiszone jaki stosowała moja babcia i oczywiście ja teraz też go stosuję.
Składniki potrzebne na ogórki kiszone:
- ogórki (te co mają na skórce igiełki, gładkie nie nadają się)
- woda – najlepiej źródlana niegazowana
- koper włoski – wyrośnięty, kwitnący
- korzeń chrzanu
- czosnek
- liście dębu
- liście czarnej porzeczki
- liście wiśni
- sól
Ilość składników zależy od ilości ogórków. Dalej powiem ile się daje na jeden słoiczek.
Przygotowujemy słoiki, najlepiej duże. Myjemy je i wyparzamy. Wszystkie składniki przygotowujemy:
- ogórki myjemy i odcinamy ciemno zielone końcówki,
- liście dębowe, czarnej porzeczki i wiśni myjemy
- chrzan obieramy i kroimy w paski (ok.4 cm grubości i 10 cm długości, nie musi być dokładnie, może być większy kawałek, podaję wymiary żeby nie kroić chrzanu w zbyt cienko)
- czosnek obieramy
Do słoika wkładamy na spód garść kopru włoskiego, listek dębu, dwa listki czarnej porzeczki i 2 listki z wiśni. Układamy ogórki dość ciasno. W szczeliny wkładamy dwa paski chrzanu i ok. 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie zalewy: Gotujemy wodę. Do jednego litra wody dodajemy dwie łyżki soli. Mieszamy i zalewamy ogórki gorącą wodą tak by woda pokryła wszystkie ogórki. Zakręcamy i odstawiamy.
Jeśli chcesz zrobić ogórki małosolne to robi się je podobnie ale daje się mniej składników. Do ogórków małosolnych nie trzeba dodawać liści owocowych. Głównymi składnikami na ogórki małosolne są: ogórki, koper, chrzan i oczywiście zalewa. Po kilku dniach ogórki małosolne będą gotowe.
Najlepszy przepis na ogórki jaki widziałam – polecam
Polecam przepis na ogórki – pyszne, sprawdzony przepis, jak u babci
Dziękuję. Przepis dostałam od babci