Przepis na placki ziemniaczane. Jak zrobić placki ziemniaczane?
Placki ziemniaczane to szybki, smaczny i łatwy sposób na obiad. Placki ziemniaczane powinny być ładnie przyrumienione, na brzegach chrupiące i ciepłe (zimnie placki ziemniaczane są niesmaczne).
Przepis na placki ziemniaczane jest prosty. Potrzebne składniki to:
- kilka ziemniaków
- cebula
- jajko
- mąka
- olej do smażenia
- śmietana, dżem lub owoce
Do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane nadaje się mąż który zetrze je na ręcznej tarce, jeśli nie masz takiego wyposażenia kuchni to świetnie nadaje się blender z przystawką miksującą (takim pojemnikiem zakrywanym od góry), jeśli nie masz tych sprzętów to nadaje się także sokowirówka ale jest ona uciążliwa w myciu po użyciu.
Jeśli ścieramy młode ziemniaki to po starciu ich będziemy mieli dużo soku – ja wylewam część tego soku by mieć gęstsze ciasto bo nie chcę dodawać dużo mąki.
Do startych ziemniaków można dodać małą cebulkę, którą też trzeba zetrzeć na tarce lub posiekać w blenderze. Jak dla mnie cebulka jest konieczna by placki były smaczne. Do tego dodajemy jedno jajo i mąkę. Mąki dodajemy tyle by ciasto było dość gęste (bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe). Wykładamy łyżkę ciasta na rozgrzaną patelnie i formujemy placek – w miarę okrągły i niezbyt gruby (grubszy niż na naleśniki).
Placki ziemniaczane podaje z kwaśną śmietaną z dżemem lub z owocami. Smacznego!